Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 24 січня 2023 р.

Петро Дорошенко – останній володар Чигирина | Історичний екскурс


Цими днями в стінах нашої бібліотеки відбувся історичний екскурс з циклу «Великі гетьмани України», який присвячений визначному діячу, політику, полководцю Петру Дорошенко.

Петро Дорошенко був онуком славного гетьмана Війська Запорізького Михайла Дорошенка. Батько його служив полковником у часи Богдана Хмельницького. Петро Дорошенко був гідний своїх предків і змолоду за особисті якості, розум і воєнний хист здобув найбільшу славу поміж козаками.

Гетьманування Петра Дорошенка почалося у надзвичайно важкий період для України, яку роздирали на шматки поляки й москалі.


«Богом даним гетьманом» називали у народі Петра Дорошенка вже за життя. Протягом 1665 – 1667 рр. цей гетьман продовжив справу Богдана Хмельницького щодо утвердження Української козацької держави та був найбільш послідовний у справі її об’єднання. Але внутрішній розбрат поряд з завойовницькою політикою могутніх сусідніх держав призвели до руйнації соборницьких планів одного з найвидатніших державних діячів ІІ половини ХVІІ століття.

Найбільшою шаною для цього визначного діяча, політика, полководця, благодійника козацької доби залишаються довічно вкарбовані у національній пам’яті слова з давньої народної пісні:

«Ой, на горі, та женці жнуть,
А попід горою, та яром – долиною
Козаки йдуть,
А попереду Дорошенко!



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар