Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 23 лютого 2023 р.

Січневе повстання – віха історії, якою може пишатися український народ


160 років тому, у січні 1863 року, спалахнуло польське повстання. Хоча повстання польське, але воно вписане і в українську історію.

 
У ніч з 22 на 23 січня 1863 року на території Речі Посполитої розпочалося дворічне Січневе повстання проти російської окупаційної влади. Учасниками стали близько 200 тисяч осіб, серед яких крім поляків були також литовці, українці та білоруси. На території України боротьба точилася на Київщині та Волині.

Перші бої – під Венґровим, Семятичами, Меховим – продемонстрували, що перевага за імперськими військами. Навесні 1863 р. повстання почало поширюватися на землі Правобережної України. Керівництво ним здійснював Провінційний комітет на Русі. Влітку 1863 р. повстання охопило майже все Королівство Польське, а також частину Литви та Білорусі. Національний уряд створив центральні й місцеві органи управління, запровадив податок, організував друкування повстанської преси, вирядив своїх представників до західноєвропейських країн для переговорів щодо надання повстанцям допомоги, а також закупівлі зброї.

Європейці підтримали поляків. До Польщі приїздили добровольці з Угорщини, Італії, Франції, Німеччини, Чехії. Однак уряди Франції, Англії та Австрії обмежилися дипломатичними демаршами на адресу Петербурга.

Після перших невдалих боїв повстання набуло характеру партизанської війни, що тривала майже три роки аж до останніх екзекуцій і шибениць 1866-го. Партизанським загонам не вистачало зброї, набоїв, одягу, продовольства.


Помилкою організаторів повстання було безперервне протистояння партій «білих» і «червоних». Царизм знову вдало використав міжнаціональні суперечності між поляками, українцями, білорусами та литовцями.

У березні 1864 р. в Королівстві Польському обнародувано царський указ про надання землі у власність селянам на умовах Маніфесту Національного уряду, що остаточно відірвало їх від повстання.

Царський уряд жорстоко помстився повстанцям. У результаті бойових дій загинуло 569 людей, поранено 109 повстанців, а число репресованих жителів лише Київської, Подільської та Волинської губерній загалом складало близько 4,5 тис. людей (за даними Г. Путова).

Однак жертви не були даремними: Січневе повстання стало ще одним кроком на шляху національної консолідації і сприяло зростанню суспільної свідомості поляків. Воно примусило царську владу узаконити перетворення, сформульовані в повстанському аграрному маніфесті. Піднявся просвітницький рух, зросло прагнення до власної ідентичності, вивчення вітчизняної історії. В майбутньому це сприяло укріпленню національних ідей, які стали підґрунтям для відновлення самостійних європейських держав.



За матеріалами: https://nasze-slowo.pl/








Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар