Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 23 лютого 2023 р.

Пилип Орлик. Пригоди українського Дон Кіхота | Історичний екскурс


В  бібліотеці відбувся історичний екскурс, присвячений автору першої української Конституції – Пилипу Орлику.

Пилип Орлик – український політичний, державний і військовий діяч, Генеральний писар, Гетьман Війська Запорозького у вигнанні (1710-1742), поет, публіцист – народився в сім’ї родовитої литовської шляхти чеського походження – Орликів.

Освіту здобував у Києво-Могилянському колегіумі, який згодом отримав статус академії. Вже під час навчання проявив свій талант до ораторства й поезії, також юнак цікавився філософією і літературою, добре володів українською, польською, церковнослов’янською, болгарською, італійською та іншими мовами.

Кар’єру Пилип Орлик розпочав у релігійній організації. Він служив консисторським писарем у канцелярії київського митрополита. Але доля закинула його до Полтави, де він влаштувався на службу до Полтавського полку. Довго в Полтаві Орлик не працював, адже незабаром він став старшим військовим канцеляристом і реєстром головної військової канцелярії Війська Запорізького.

З 1706 року Орлик стає генеральним писарем і довіреною особою гетьмана Івана Мазепи. Працював він також і дипломатом, представляючи інтереси козацької держави по всій Європі.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар