Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 10 березня 2023 р.

Жінки в науці | Інформаційне досьє


В нашій бібліотеці відбулось інформаційне досьє «Жінки в науці», присвячене Марині В’язовській та Катерині Ющенко.

У рейтингу ЮНЕСКО «Жінки в науці» Україна посіла 12 місце серед країн Європи з показником 45%. Поміж найвідоміших сьогодні імен Марина Вязовська – лауреатка Нобелівської премії з математики, яка роз'язала задачу, над якою кілька століть міркували вчені.

1611 року німецький філософ та вчений Йоганн Кеплер поставив одне із найскладніших питань у математиці – задачу про найщільніше пакування куль. Знадобилось понад чотириста років, аби розв’язати одну із її похідних. І зробила це математикиня з України Марина В’язовська. Вона зуміла запакувати кулі у 8-ми та 24-вимірному просторах.

Ще одна відома науковця, програмістка Катерина Ющенко (1919–2001). Вона першою у 1950-х роках працювала на комп’ютері МЕОМ – першій в континентальній Європі електронній цифровій обчислювальній машині. Катерина Ющенко була одним з керівників розробки унікального комп’ютера «Київ», відповідала за його архітектуру та програмне забезпечення. Науковиці вдалося створити першу в світі мову програмування високого рівня та перший підручник з програмування.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар