Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 2 липня 2020 р.

Кам’яна симфонія

Наша бібліотека підготувала креатив-проєкт до Дня архітектури України «Кам’яна симфонія», який відзначається на початку липня. Це свято встановлено в Україні з 1995 року, на підтримку ініціативи архітекторів та містобудівників, їх творчих спілок, працівників проектних організацій і місцевих органів містобудування та архітектури.

Україна дуже багата на пам’ятки архітектури, яких налічується близько 14 тисяч, 46 великих історичних культурних заповідників і більше 1000 об’єктів паркового мистецтва. Архітектура України – це прояв вічної класики, краси та стриманості! 

Архітектура України почала розвиватися в епоху Київської Русі. Будівлі цього періоду були побудовані з дерева і налічували собою церкви, фортеці, палаци. Але, за століття свого існування багато історичних міст України змінювали свій вигляд. Архітектурні споруди, комплекси та сама структура міст почали відображати архітектурні напрямки різних епох. 

З ХІІ-ХV століття в населених районах будувалися оборонні споруди, фортеці, замки, монастирі, що охоронялися. Між ХVІ та ХVІІ століттями в Україні виникла нова форма архітектури – Ренесанс. Стиль Ренесансу значно розвинув український стиль бароко, завдяки чому зародилася українська форма барокової архітектури. З’явився термін «козацьке» або мазепинське бароко, оскільки воно набуло свого найвищого розвитку за часів правління гетьмана Івана Мазепи. 

Протягом ХVІІІ століття в архітектурі України на перший план вийшов Класицизм. Було побудовано більше громадських будинків та палаців. 

Кінець ХІХ ст. початок ХХ ст. вибух архітектурних стилів: модерн, неокласицизм, неоготика, мавританський, що розвивалися, видозмінювалися і викорінювали один одного. Архітектура ХХ-ХХІ століття: стиль Арт-деко, Функціоналізм, Конструктивізм, Структуралізм, Бруталізм, Органічна архітектура, Експресіоналізм, Футуризм, Постмодернізм, Деконструктивізм, Хай-тек, Мінімалізм, Блобітектура. 

Тому, архітектура, маючи такий арсенал для творчості, надихає сучасних архітекторів на нові шедеври, щоб всі мали змогу спостерігати щось значно більше, ніж просто красиві будівлі. Вміння архітекторів виходити за рамки, дозволяють побачити всю велич людської фантазії, творіння, яке вражає до глибини душі. 




Будь-яка подорож нашою країною розкриває її архітектурне багатство. Де б ми не були – маленьке селище чи багатомільйонний мегаполіс, шахтарське чи промислове містечко, курортна місцевість – ми намагаємося залишити собі згадку, зробивши світлини поряд із величним замком, затишною церквою, захопливим палацом, старим млином або загадковим парком. І найцікавішу, найкрасивішу світлину бажаємо залишити потім десь на видноті. 

Тож, ми пропонуємо разом з нами зробити просту і легку у виготовленні фоторамку, яка буде нагадувати не тільки про незабутні події вашого життя, а й про красу і велич нашої Батьківщини. 

Для процесу виготовлення потрібен лише звичайний пакувальний картон та фарби. Дві заготовки картону (одна на третину вище другої) по верхньому краю робиться виріз у вигляді стилізованого замку, а далі заготовки оформляються та розмальовуються за покликом фантазії. Більш докладно можна подивитися у ролику👇





Рамка готова – улюблена світлина може зайняти своє місце. 

Наснаги вам і гарних спогадів! 



Але це ще не все. Хотіли б Ви відчути себе творцем чогось незвичного і побудувати усією сім’єю, наприклад, заміський особняк чи будинок у стилі Хай-тек? 




Тоді, на вас чекає творче будівництво – відмінний спосіб проявити свої ідеї в креативній формі і відкрити нові джерела натхнення, збудувати власні мрії, і краще зрозуміти мрії своїх близьких, особливо дітей. Матеріали та інструменти для творчості не потребують матеріальних вкладень, бо все це знайдеться в господарстві будь-якої сім’ї: різні паперові коробочки, клей, ножиці та, безумовно, книги, довідкова література по архітектурі. Книги допоможуть вашим дітям у невимушеній атмосфері дізнатися про архітектурні стилі та гарно в них орієнтуватися! 




Тож, ми вдячні всім архітекторам світу, 
які у різні часи будували теперішні архітектурні пам’ятки України, 
та нашим співвітчизникам, 
що проєктують нашу сучасну архітектуру: 
натхнення, невтомної праці та творчих успіхів!





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар