Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

Від папірусу до інтернету

Сьогодні у багатьох країнах світу відзначають Всесвітній день інформації. З метою сприяння формуванню та координації єдиного світового інформаційного простору, в якому вже зараз перебуває вся світова спільнота, була створена громадська організація - Міжнародна академія інформатизації. 

В рамках цієї міжнародної академії проводиться значна науково-практична робота, організовуються Міжнародні форуми, відкриті для всіх країн і народів, дискусії та ділові зустрічі, круглі столи та міжнародні конференції. Саме за ініціативою Міжнародної академії інформатизації з 1994 року в останню п’ятницю листопада щорічно проводять Всесвітній день інформації. 

Що ми розуміємо під словом «інформація»? У загальному значенні – це повідомлення про щось і це слово має латинське походження та означає: роз’яснення, виклад, набір відомостей. У ширшому розумінні цього слова інформація несе в собі відомості стосовно осіб, предметів, фактів, подій, явищ і процесів незалежно від форми їх надання.

Сучасна людина не може уявити свого життя без шаленого потоку інформації. Все, що ми дізнаємося, впливає на розвиток та самоствердження. Кількість інформації передує рівню обізнаності у тій чи іншій сфері. Інформація – це «їжа», яка потрібна мозку щодня, щоб не втрачати життєвого тонусу. 

Ми оточені інформацією завжди: коли читаємо книжки, слухаємо радіо, дивимось телевізор, спілкуймось між собою. Запитання, відповіді , прохання, посмішки, рухи, – все це є передавання інформації. Технічний прогрес приніс нові засоби комунікації, тобто засоби спілкування. А разом з ними – нові цінності. А щоб не загубити зв’язок між поколіннями існують: святкові традиції, народне образотворче мистецтво, міфи, епоси, казки, легенди. У давнину засобами передачі та збереження інформації були: камінь, папірус, бамбук, глина. 

Сьогодні ж у нашому розпорядженні: газети, журнали, книги, рекламні щити, листівки, радіо, телебачення, веб-сайти, комп’ютерні програми, соцмерержі. Але не варто забувати, що протягом багатьох століть головним, навіть переважаючим витоком інформації була книга – одне з найбільших чудес, створених людиною. Тож, спілкуймося, читаймо книги, отримуючи корисну інформацію для духовного, інтелектуального та просто емоційного задоволення, щоб наше життя було сповнене світлими барвами ! 

А для прихильників всебічної інформації, бонус – кросворд «Історія носіїв інформації»
А відповіді можете знайти, завітавши до нашої бібліотеки! 

До зустрічі! Гарного настрою!




КРОСВОРД 

По горизонталі:

1. Система знань про закономірності розвитку природи і суспільства та способи впливу на оточуючий світ

2. Соцмережа

3. Археологічні знахідки, записи

4. Юзвішінські ...

5. Повідомлення про які-небудь події, чиюсь діяльність

6. Пристрій для автоматичного процесу обробки інформації

7. Старовинний рукопис згорнутий у трубку

8. Періодичне видання, що містить офіційні матеріали

9. Всемережжя, тенета, нетрі

10. Глиняний атрефакт



По вертикалі:

1. Повідомлення, що містить суспільно важливу та актуальну інформацію

11. Зберігач чуток

12. Тонкі пластинки для письма, скріплені в єдине полотно двома рядами мотузок

6. Набір письмових, дркуованих, ілюстрованих або паперових аркушів

13. Папероподібний матеріал

14. Форма людського мислення, світогляду

15. Посередник, канал комунікації

16. Подія, яка дійсно відбулася

17. Безпровідне передавання та отримання інформації



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар