Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

неділю, 15 листопада 2020 р.

Онлайн-подорожі світовими та українськими музеями | Пергамський музей

Запрошуємо вас у віртуальну екскурсію до найбільш відвідуваного музею в Німеччині. Це один з найвідоміших музеїв, розташованих на музейному острові в центрі Берліна, чий унікальний архітектурний та культурний ансамбль включений до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Пергамський музей (Pergamonmuseum) - один з найбільш значних музеїв Музейного острова в Берліні. Музей розташований на річці Шпрее в центрі міста. Це найпопулярніший музей Берліна. Щорічно його відвідують більше 1 мільйона чоловік.
Пергамський музей в першу чергу відомий своїми архітектурними реконструкціями античних, більше не існуючих міст Стародавнього Риму, Стародавньої Греції, Близького Сходу - Пергама, Вавилона, Мілета та інших.

Основу зібрання Пергамського музею було закладено бранденбурзьким курфюрстом Фрідріхом Вільгельмом I. Король Пруссії Фрідріх Великий зміг серйозно розширити колекцію античності, яка зберігалася в залах палацу Сан-Сусі, в парку палацу та в античному храмі в Потсдамі.



В середині XVIII століття під впливом народних хвилювань та гуманістичних ідей, які стали популярними в суспільстві, було вирішено зробити королівські колекції мистецтва доступними для публіки. Першу будівлю музею було побудовано в 1901 році, проте незабаром були виявлені дефекти фундаменту, тому вона була знесена.

У проектуванні другої будівлі брав участь директор королівських музеїв Вольфганг фон Боде. Проєкт музею виконав знаменитий архітектор Альфред Мессель. Будівництво розпочалося в 1912 році, але було заморожене у зв'язку з початком Першої світової війни та подальшою фінансовою кризою. До 1930 року будівлю музею все ж було закінчено.

 


Починаючи з 1875 року для поповнення колекції музею велися власні археологічні розкопки в Олімпії, потім - в Пергамі, Милеті, Пріені, Баальбеці та Магнесії на Меандрі, Вавилоні, Ашшурі, Уруці, Шуруппаці та в інших місцях південної Європи та Азії. Результати експедицій були вражаючі. Нова будівля музею була покликана розмістити античні архітектурні шедеври, висотою більше десяти метрів.

В результаті кропіткої реконструкції таких археологічних ансамблів, як Пергамський вівтар, ринкові ворота Мілета, вавилонська дорога процесій і фасад Іштара, Пергамський музей здобув світову популярність.


Зібрання Пергамского музею




У Пергамском музеї розміщуються три зібрання державних музеїв Берліна: Антична колекція, Передньоазіатський музей та Музей ісламського мистецтва.


Антична колекція


Антична колекція Пергамского музею належить до найважливіших світових колекцій давньогрецького і давньоримського архітектурного мистецтва.


Головний експонат колекції дав назву самому музею - це Пергамський вівтар. Збудований в період від 180 до 160 років до нашої ери, храмовий вівтар з міста Пергама відносять до шедеврів мистецтва давньої Греції. Скульптурний фриз на фасаді храму демонструє боротьбу олімпійських богів з гігантами.


Блискучим зразком давньоримського мистецтва є ворота ринку в Мілеті, що відносяться до 100 року нашої ери.


Колекція Передньоазіатського музею


Передньоазіатський музей зберігає свідоцтва шестисячолітньої історії культури Месопотамії, Сирії та Анатолії. Близько 270000 об'єктів розміщені на першому поверсі південного крила Пергамского музею.

Головний експонат цього відділу музею - архітектурна реконструкція Воріт Іштар і елементів прилеглої до них: Дороги процесій у Вавилоні, фрагменти Вавилонської вежі, а також фасад тронного залу Навуходоносора II, що відносяться в VI столітті до нашої ери.

Не менше значення мають експонати, пов'язані з першим свідченням писемності людства кінця IV століття до нашої ери: форми для печаток і клинописних табличок, знайдених в Уруці.


Музей ісламського мистецтва


Зібрання музею ісламського мистецтва Пергамского музею є найбільшим зібранням за межами ісламського світу. Воно об'єднує археологічні експонати і предмети прикладного мистецтва Сходу, починаючи з доби середньовіччя.

 

В даний час йде реставрація частини музейних експонатів.

Пергамський вівтар, один з найзнаменитіших експонатів музею, знаходиться на реставрації до 2023 року.

Доступна до огляду частина Передньоазіатського музею (виключаючи Пергамський вівтар), ворота Іштар, ворота ринку з Мілета та Ісламський музей з фасадом палацу в Мшатті. У якості розради для відвідувачів музею була створена 3D-модель Пергамского вівтаря.



Панорама Пергама («Pergamonmuseum. Das Panorama»)


У листопаді 2018 року під тимчасовим приміщенням поряд з Пергамським музеєм була відкрита для відвідування грандіозна панорама, що створює ефект присутності в древньому Пергамі в 129 році до н. е. У панорамі наочно представлені сцени з повсякденного життя пергамців за часів розквіту Римської імперії, в 3D-форматі зображені моделі знаменитих археологічних знахідок, а також реконструкції 80 об'єктів. Серед них, звичайно ж, знаменитий Пергамський вівтар, Пергамська бібліотека, статуї Афіни, Геракла та інші.

Панорама Пергама розташовується в ротонді висотою 24 і довжиною 103 метра. Для більш глибокого проникнення в атмосферу живого міста створені додаткові спецефекти: схід і захід сонця, спів цвіркунів, подих вітру, гул натовпу і т. п.


Віртуальний тур Музеєм





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар