Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 20 жовтня 2021 р.

Поетично-музичний захід до 100-річчя від дня народження Дмитра Луценка

19 жовтня в читальній залі нашої бібліотеки відбувся поетично-музичний захід, який ми присвятили сторіччю від дня народження талановитого поета-пісняра Дмитра Луценка. Його пісенний засів став окрасою репертуару не лише професійних співаків, а й численної армії самодіяльних митців.

Дмитро Луценко – заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка. Та все ж, мабуть, найголовніше його звання – Народний поет. Улюбленець народу. Співець добра! Бо був, як сказав, Герой України Анатолій Авдієвьский, Людиною від Бога.

У виконанні барда Ігоря Якубовського прозвучав один з поетичних шедеврів Дмитра Олеговича – пісня «Як тебе не любити, Києве мій», музика У. Шамо. Українці її співають по всьому світі, а з 2014 року ця чудова пісня визнана офіційним гімном столиці України.

Поет Д. Луценко співпрацював з багатьма відомими композиторами-співтворцями мистецької пісні. Це – І. Шамо, А. Пашкевич, О. Білаш, В. Івасюк, І. Поклад, В. Вірменич, О. Чухрай і багато- багато інших. До цього часу на його поезії пишуть музику.

У чому ж секрет популярності його пісенної творчості?. Мабуть, у правдивому емоційному розкритті душевного тепла людини, її невмирущого прагнення до справедливості й добра, любові до матері й затишної домівки, яка гріє душу спогадами про дитинство, перше кохання, пісні юності, мелодії яких закарбувалися у пам’яті на все життя.

Поетичні образи, взяті поетом-ліриком із самого життя, барви – від квітів, трав і річок, українського неба, близькі кожному, тому й полюбилися людям. Наприклад, як вірш « Я тебе як мрію, зачарую», який також прозвучав під час заходу.

Помер Дмитро Омелянович 16 січня 1989 року у Києві. Похований на Байковому цвинтарі.

Любов полтавців до свого земляка переросла у щорічне мистецьке свято «Осіннє золото», яке відбувається на Полтавщині в його рідному селі Березова Рудка. Починаючи з 1990 р. це свято збирає справжніх шанувальників Луценкового слова не лише з Полтавщини, а й з усієї України.

Захід відбувся у партнерстві з ЦРБ ім. Ф. Достоєвського ЦБС Солом'янського району (Центральна бібліотека Солом'янки на Освіти,14а).

Дякуємо за участь у поетично-музичному альбомі Ігорю Якубовському – співаку та композитору, колезі із ЦБС Солом’янського району, чий міні-концерт став справжньою окрасою заходу.


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар