Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 16 травня 2016 р.

Протидія торгівлі людьми: правила безпечної поведінки

Сьогодні багато українських громадян отримують пропозиції працювати чи навчатись за кордоном. Жінки чи дівчата охоче погоджуються на шлюб з громадянами іноземних країн. На жаль, не завжди такі пропозиції закінчуються на користь наших співвітчизниць та співвітчизників – людей продають як товар. 

Торгівля людьми – злочин, який карається Законом України (ст. 149 Кримінального кодексу України). 

Присутні на заході педагоги-організатори СШ району мали можливість отримати корисну та цікаву інформацію про те, як вберегтися від небезпеки за кордоном, як під час виїзду на навчання чи роботу, так і під час шлюбу з іноземцем.

Ведучою круглого столу стала юрист ГО «Ла Страда-Україна» Ганна Саєнко.

Міжнародний фонд «Walk Free» (Іди вільним), який займається питаннями сучасного невільництва у всіх його формах, оприлюднив черговий «Глобальний індекс рабства».

У цьому щорічному дослідженні експерти фонду аналізують, скільки людей у світі загалом і в кожній країні зокрема живуть в невільницьких умовах. Згідно з останніми даними, загалом на планеті сьогодні 29,8 мільйона людей можна кваліфікувати як невільників. І мешкають вони, зокрема, й в Україні.

До сучасних форм невільництва відносять безпосередньо рабство (як-то викрадення, утримування в ув’язненні чи примус до роботи за борги), примусові шлюби, примусову трудову чи сексуальну експлуатацію дітей, торгівлю людьми та інші форми насильництва над людською особою. 

Загалом перша десятка країн із найбільшою часткою невільників має такий вигляд: Мавританія, Гаїті, Пакистан, Індія, Непал, Молдова, Бенін, Кот-д’Івуар, Гамбія та Габон

А за показником рабів на душу населення найвище з колишніх республік СРСР опинилася Молдова, яка загалом у рейтингу посіла шосте місце в світі. 

В Україні у рабських умовах живе від 110 до 120 тисяч людей

А до десятки країн, для яких ця проблема найменш актуальна увійшли: Данія, Фінляндія, Люксембург, Норвегія, Швеція, Швейцарія, Нова Зеландія, Велика Британія, Ірландія та Іспанія. 

Учасники заходу мали змогу не тільки прослухати корисну інформацію, переглянути мультимедійну презентацію, але і закріпити набуті знання під час роботи в групах. 

Педагоги обговорили такі ситуації: «Якщо ви їдете працювати за кордон», «Плануєте вийти заміж за іноземця» та інші. 

Також цікавими були вправи, однією із них стала вправа «Історія». Учасники круглого столу розділились на три команди. Кожна команда отримала історію, яку потрібно було опрацювати і визначити: форми експлуатації людини, постраждалу особу, вербувальника, причини потрапляння в ситуацію, правила безпечної поведінки та інше. 

Захід відбувся також за участю старшого наукового співробітника Інституту проблем виховання НАР України Т. Тарасової, яка вручила грамоти переможцям різних конкурсів шкіл району.

Кожен учасник отримав «Корисні поради» про консультації, які можна отримати на Національній «гарячій лінії» з питань запобігання торгівлі людьми, з метою продовження цієї роботи в своїх шкільних колективах та серед знайомих і близьких. 

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар