Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 25 січня 2019 р.

Профілактика нещирості у дітей

Сьогодні у Київському міському центрі реабілітації дітей з інвалідністю відбулося друге заняття «Школи батьківства», яке провела психолог нашої бібліотеки Олена Степанівна Черниш. Цього разу розбирали тему дитячої нещирості.

Нещирість дітей часто лежить в основі механізму захисту, а інколи в основі корисливих мотивів. Розглядались причини, що штовхають дитину на «навмисну нещирість». Найчастіше дитина вдається до обману, щоб:

- уникати неприємних для себе наслідків;

- домогтися того, чого іншим способом отримати не може або не вміє (увага інших людей).

Аналізуючи причини нещирості, слід зазначити вплив соціального оточення дитини. Зокрема, були встановлені наступні фактори, що сприяють формуванню схильності до щирості:

1) Нещирі діти зазвичай зростають у сім’ях, в яких батьки теж нещирі;

2) Нещирі діти зазвичай відчувають брак батьківської уваги, тепла і турботи. Часто обман, як і інші форми «поганої поведінки», - єдиний спосіб дитини привернути до себе увагу. Дитяча нещирість часто трапляється у сім’ях, де діти відчувають себе відкинутими, або батьки завищують вимоги, часто вимагаючи від дітей того, чого вони ще не можуть досягти через особливості вікового розвитку.

3) У нещирих дітей і друзі нещирі. З наближенням підліткового віку дитина більш схильна до впливу однолітків. Пояснити це просто: «Щоразу більша готовність дітей слідувати асоціальному прикладові своїх однолітків пов’язана з розчаруванням у дорослих – в їх силі, мудрості, добрій волі і здоровому глузді».

Діти – це повторення нас самих, і ніколи не варто це забувати: від того, наскільки чесні та щирі ми самі, наскільки щирі відносини між дорослими і дітьми, - буде залежати і те, наскільки дитина буде правдивою. Пам’ятаючи це, вам ніколи не доведеться ламати голову над тим, що спонукало дитину сказати неправду.

Психолог відповіла на численні запитання батьків та обговорила з ними всі хвилюючі моменти.

                 
                                             
      

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар