Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 12 лютого 2019 р.

Невмирущі володарі гетьманської булави

Запорозька Січ, козаки, гетьмани – все це історія нашого народу. Досвід минулих поколінь налічує багато досягнень та успіхів, були часи піднесення та занепаду, слави та розчарування. Та й не секрет, що події повторюються. І для того, щоб не робити таких самих помилок наших попередників, ми повинні знати свою історію.

Перші історичні звістки про козаків датуються ХVст. Пізніше козаки створили власну державу Війська Запорозького, на чолі якої був гетьман. Українська держава за період Гетьманства (а це 116 років), мала 17 гетьманів, але історія козацтва також налічує 166 разів, коли змінювалися посади гетьмана, як у калейдоскопі. Були тимчасові, наказні гетьмани. Та все ж були великі командири-воєначальники, яким не байдужа була незалежність нашої батьківщини та добробут нашого народу.

Ця тема близька для клубу краєзнавців «Кадетського корпусу», бо наші ліцеїсти – це нащадки тих славетних попередників, які творили історію нашої держави. Ми розглянули деяких гетьманів як особистостей, що запам’яталися чи виділилися однією якоюсь характерною рисою або видатними справами.

Легендарний гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний: хто він? Яку роль відіграв в історії козацтва? Макет безпалубного човна запорозьких козаків «Чайка», який ми їм продемонстрували та який зберігає в собі секрети суднобудування й майстерність козаків, відразу допоміг пригадати видатну постать Петра Сагайдачного. 

Блискучий полководець розумів необхідність сильного війська. Вперше створив дисципліновану козацьку армію, озброєну вогнепальною зброєю, домігся зростання кількісного складу запорозьких флотилій, які запанували на Чорному морі. Він очолив національно-визвольну війну проти найбільшої держави тогочасного світу – султанської Туреччини та її васала – Кримського хана. Саме завдяки морським походам Петро Сагайдачний здобув особливу славу, а час його гетьманування історики назвали – добою козацьких морських походів.

Богдан Хмельницький. Український народ, що знаходився під владою Речі Посполитої, пригноблений і позбавлений усіх прав втрачав терпіння. Національно-визвольна війна була неминуча й Хмельницький став тим, хто підняв повстання на українських землях проти польського всевладдя. 

Тримаючи сьогодні в руках грошову купюру номіналом 5 гривень, ми бачимо зображення гетьмана Богдана Хмельницького, що дає нам привід ще раз нагадати собі ті нелегкі часи. 

Візитівка Києва – мазепинська дзвіниця Софії Київської. Іван Мазепа – окрім політичної діяльності величезні зусилля зосередив на відродженні національної культури. За кошти самого гетьмана збудовано, відреставровано величезну кількість церковних споруд. Чимало храмів саме за Мазепи отримали друге життя. У своєму меценатстві – Іван Мазепа не має собі рівних в історії гетьманської України. 

В українській архітектурі ХVІІ ст. з’явився термін – козацьке або мазепинське бароко, оскільки воно набуло свого найвищого розвитку за часи правління Івана Мазепи. Наші ліцеїсти мали змогу роздивитися макет дзвіниці Софії київської, порівняти її зі справжньою спорудою та знайти особливості архітектурного стилю.

Пилип Орлик. З чим він у нас асоціюється? Звісно, перша Конституція Пилипа Орлика. Цей документ, який мав назву «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорозького», він уклав зі старшиною та запорожцями який давав можливість: зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від Московії. 

Ну, а щоб уявити, яким же міг бути цей документ, ми для них зробили копію Конституції Пилипа Орлика на старослов’янській мові, перев’язану шпагатом з сургучною печаткою. Це все викликало справжнє захоплення та зацікавленість.

Також ми віртуально відвідали ті місця в нашому Києві, де знаходяться пам’ятники та вулиці названі на честь великих гетьманів, щоб наступна екскурсія наших друзів по Києву вже відбулась з розумінням історичного значення і вони змогли самі дуже цікаво розповісти гостям Києва нашу славну історію.





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар