Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 12 листопада 2019 р.

Гетьманська геральдика

У сучасному світі існує думка, що науки про минуле зовсім не цікаві й не мають ніякого відношення до сучасності. Тому, щоб у цьому розібратися, наша чергова зустріч відбулася у краєзнавчому гуртку ліцею-інтернату №23 «Кадетський корпус».

Геральдика – гербознавство, допоміжна історична дисципліна, що вивчає виникнення, розвиток, значення гербів, кольорові емблеми, які належать особам, родам, спільноті. Вважається: ну навіщо нам знання про якихось там лицарів з їх гербами, що залишилися далеко у віках? Але… кожна країна, місто, земля має сьогодні свій герб. Кожен навчальний заклад, громадська організація, фонд створюють собі герб – такий відмінний знак, що у символічній формі розповідає про їх діяльність, мету чи наміри. І це ще не все. Не помічаючи того, ми оточені безліччю речей, які пов’язані саме з геральдикою.

До речі, ліцеїстам ця тема є дуже близькою, адже герби взяли свій початок саме з військового середовища: ідентифікація своїх союзників у битві була поштовхом до появи розпізнавальних знаків. Схематичні малюнки та книга, ілюстрована фігурами, що використовують при складанні герба, стала зачином до жвавої дискусії. Самобутність козацького герботворення досі хвилює науковців. Нові сюжети та форми козацької геральдики вивели це явище на рівень якогось геральдичного феномену. 

Як завжди, кожну нашу зустріч з кадетами «супроводжує» кросворд, бо молодь дуже інтелектуальна, а ще це гарний привід відпочити від ґаджетів. Чайнворд «Гетьманська геральдика», дав змогу поринути в історію та мистецтво козацької геральдики.

Щодня ми зустрічаємо безліч автомобілів різноманітних марок, виготовлених в різних частинах світу. У кожної з них є унікальна емблема, особливий символ. Автомобільна індустрія – одна з небагатьох, яка логотипом авто об’єднує минуле та майбутнє. Саме логотип зовні пов’язує надсучасні автомобілі з їх історією. Як ми всі знаємо, чоловіки та хлопці завжди цікавляться автомобілями й впевнені, що знають про них усе. Тому, для них бібліотекарі підготували завдання: визначити, які з наданих логотипів пов’язані з геральдикою? Це завдання насправді захопило їх увагу. 

Отож, розповіді та конкурси, чайнворд та наочні посібники – нагадали про багате минуле, традиції, реальні події; переконали, що геральдика зовсім не мертве знання, а її прояви повсякчас оточують нас – треба лише уважно придивитися.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар