Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 18 листопада 2019 р.

Толерантність – це мистецтво жити в світі несхожих людей та ідей

фото учні ЗОШ №27
На Генеральній Конференції ЮНЕСКО 16 листопада 1995 року було ухвалено Декларацію принципів терпимості. Тому саме цей день проголошено  Міжнародним днем толерантності, який відзначається в усьому світі. Що означає толерантність? Толерантність – це співробітництво, дух партнерства, готовність миритися з чужою думкою, повага прав інших, терпимість до чужих думок, вірувань та поведінки.

У Міжнародний день толерантності, працівники бібліотеки ім. М. Костомарова завітали до учнів 9 класу ЗОШ № 27, щоб разом із старшокласниками провести психологічну тренінг-гру, яка дасть можливість краще зрозуміти цей термін.

ЗОШ №27
На межі ХVIII-XIX століть у Франції жив Талейран Перигор. Він відрізнявся тим, що під час правління різних урядів незмінно залишався міністром закордонних справ. Це була людина талановита в багатьох галузях, але, найбільше, – в умінні враховувати настрої оточення, шанобливо до них ставитися і при цьому зберігати свої власні принципи, прагнути до того, щоб тримати ситуацію під контролем, а не сліпо підкорятися обставинам. З ім’ям цієї людини і пов’язане поняття «толерантність».

У ІІ столітті в Римській імперії правив імператор Марк Аврелій. Він вважав, що перед обличчям світового закону всі люди рівні – вільні і раби, римляни і варвари, чоловіки та жінки. Марку Аврелію належать висловлювання: «Гідність людини полягає в тому, щоб любити тих, хто її ображає», «Найкращий спосіб помсти – не відповідати злом на зло».

фото учні ЗОШ №27
Захід включав вправу «Риси толерантності», а тренінг «Наскільки Ви толерантні?» мав на меті складання політики толерантної людини у сучасному світі.

На закінчення, організатори заходу – завідуюча бібліотеки та психолог, щиро подякували старшокласникам за активну участь. Спілкування всім сподобалось, залишило позитивний настрій у душі та допомогло ще краще зрозуміти, що тільки повага один до одного, взаєморозуміння, дотримання рівноправності на ділі врятують світ. Ми не можемо відразу кардинально змінити себе, свою поведінку, поведінку інших, щоб бути толерантними, однак важливо пам’ятати: навіть маленький крок у цьому напрямку – це вже досягнення! 


Нехай кожен з нас, наш клас, наша школа, наш район, наше місто завжди будуть острівцями толерантності для всіх мешканців великої планети Земля!




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар