Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

неділю, 3 листопада 2019 р.

Як емоції батьків впливають на дітей

Цими днями психолог нашої бібліотеки Олена Черниш провела в Будинку дитячої творчості. Шевченківського району психологічний тренінг для батьків дітей з особливими потребами.

Діти, особливо маленькі, не ховають та не стримують своїх переживань, і саме тому їхній день забарвлений емоційними проявами: у малечі забрали іграшку – вона голосно плаче, віддали – знову сміється, наче нічого і не трапилось. Але, що трапляється, коли ми починаємо обмежувати емоційну поведінку дитини?

Дуже важливо знати, що почуття не мають статі. Багато батьків, особливо хлопчиків, з раннього дитинства вчать стримувати свої емоції: «Хлопці не плачуть!», «Ти – мужчина, терпи!». Ці стереотипи передбачають заборону на сльози, а значить і на емоції. Відповідно, не дозволяють дитині бути в контакті зі своїми почуттями, відчувати свої справжні переживання. 

Психолог відмітила, що накопичені емоції схожі на воду в каструлі з запаяною кришкою, яка стоїть на вогні. Спочатку, вода спокійна, потім вона нагрівається, а за деякий час закипає і перетворюється у небезпечну лаву. Так і емоції, рано чи пізно прорвуться ззовні у вигляді неконтрольованих спалахів злості та агресії вже у дорослому віці. Проявляти емоції безпечно для себе і для оточення можна різними способами. Головне, робити це вчасно не доходячи до критичної точки.

Про найдієвіші фрази прояву емоцій часто забувають: «Мені неприємно це чути», або «Я відчуваю образу на тебе за ці слова» – прості та ефективні методи, щоб погасити пожежу емоцій всередині себе.

Олена Черниш поділилась з батьками простим методом безпечного прояву емоцій, який варто повторювати батькам та навчити цього дітей:

"Для початку варто усвідомити та розпізнати власну емоцію. Наприклад: вам хтось в автобусі наступив на ногу. Що ви відчуваєте: агресію, страх, ніяковість? 

Прийміть свою емоцію. Всі емоції – є нормальними і для чогось потрібні.

Спробуйте зрозуміти, чому ви відчуваєте саме ці почуття?

Прийміть рішення яким чином висловити свої почуття. Безпечно для себе та інших поділіться своїми емоціями."


Тренінг пройшов у дружній, творчій атмосфері, батьки активно співпрацювали з психологом та отримали відповіді на свої запитання.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар