Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

неділю, 16 лютого 2020 р.

Інтимне виховання: міфи і реальність

Цими днями наша бібліотека провела для студентів «Центру професійної освіти технологій та дизайну м. Києва» психологічний практикум з елементами відеопрезентації, присвячений інтимному вихованню. Ведучою стала керівник ГО Правовий просвітницький рух «Про життя» - Валерія Савинюк.

У нашому пострадянському суспільстві тема сексу й досі є табуйованою, а статеве виховання дітей нерідко викликає багато запитань: що і як сказати? В якому віці? Як не зашкодити?

Найчастіше все це актуалізується, коли дитина досягає підліткового віку. Хоча в ідеалі статеве виховання має починатися значно раніше та містить: ознайомлення дитини з будовою свого тіла; засвоєння навичок гігієни; розвиток уміння спілкуватися і проявляти свої емоції; інформування про те, що з початком статевого дозрівання тіло й життя дитини змінюється.

Навколо статевого виховання існує безліч дискусій та суперечок: чи потрібне воно взагалі? У якому віці варто його вводити? Хто має викладати такий курс у школі? Часто відчуття сорому та невпевненості у підлітків у подібних ситуаціях – наслідок некоректного сексуального виховання. Цьому питанню не приділяють достатньо уваги у школах, розповідаючи про секс побіжно та поверхово. 

Батьки ж у переважній більшості воліють не відповідати на «незручні» запитання дітей, адже самі вважають подібні бесіди чимось непристойним. Або батьки заперечують доцільність таких бесід з підлітками – мовляв, сучасна молодь уже все знає. Якоюсь мірою вони мають рацію. Справді, нині ми маємо легкий доступ до багатьох інформаційних баз. Але чи дає необмежена можливість отримати інформацію на інтернет-ресурсах позитивний результат? 

Якщо ми подивимося на проблеми, з якими стикаються сучасні підлітки, то точно можемо сказати – ні. Наявність доступу до інтернету не зменшила кількості підліткових вагітностей, підліткових абортів та захворювань, що передаються статевим шляхом.

Вчасно інформуючи дітей та підлітків про статеву сферу життя, ми намагались випереджати надходження «вуличної просвіти», вульгарних та викривлених інтерпретацій статевих взаємин. Саме завдяки вчасному та систематичному статевому вихованню в родині, підліток стає підготовленим до критичного сприйняття дезорієнтуючої інформації, маючи свою власну думку із цього питання.

Наш захід – це тільки початок плідної співпраці бібліотеки та правопросвітницького руху «Про життя» з підлітками мікрорайону.


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар