Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 27 травня 2020 р.

Київ Віктора Некрасова

Київ наш древній і прекрасний! Ось знову ми відзначаємо твій «день народження». Скільки історії, скільки величі, загадок, трагедій пов’язано з іменем твоїм. І повсякчас ми знаходимо нові незвідані грані в пізнанні рідного міста.

Тож сьогодні ми запрошуємо Вас у мандрівку до Києва, що відбився через призму життя видатного українського і радянського письменника, архітектора, дисидента Віктора Платоновича Некрасова.

Все життя цього видатного діяча культури так чи інакше було пов‘язане з Києвом. Через весь пласт його літературної творчості проходить відблиск любові до рідного міста. Спогади, друзі, події київських «часів» письменника відбилися у його книжках, нарисах, статтях, включаючи ті, що були написані вже в еміграції. З них ми можемо дослідити ще одну часточку старого Києва. 

Ось будинок по вул. Володимирській, 4, де народився майбутній письменник та відновлена на той час Десятинна церква, де його хрестили. Сьогодні вже не існують.

2-поверховий дім №4 по вул. Володимирській біля Десятинної церкви 
(кін. 1980-х рр.)    

вул. Володимирська,4 сьогодні


Дім на вул Антоновича (Горького), 24, де проживала сім’я Некрасових після повернення в Київ – сгорів під час війни у 1943р.; пізніше був відбудований.

Згорілий будинок по вул. Горького, 24 в Києві,
в якому жив до війни Віктор Некрасов, 1944 р.

вул. Антоновича (Горького), 24


Після пожежі, рідні В. Некрасова переїхали в буд. №38а по вул. Антоновича (Горького). Сюди Віктор Платонович і повернувся після демобілізації у 1944р. А дім і до сьогодні милує нам око своїми мереживними, ніжними візерунками та чудовим декоративним оздобленням, які занурюють нас у часи строкато-архітектурного розквіту Києва.

вул. Антоновича (Горького), 38 (38a).
Побудований, як прибутковий будинок, належав на початку XX століття Е. Фількенштейн.
Планування квартир змінено після комплексного капітального ремонту 1980 р.

Вул. Антоновича (Горького), 38a


З 1950 р. і до своєї еміграції В. Некрасов з сім’єю проживали на Хрещатику,15 (Пассаж). 
Там, на фасаді правого корпусу у 1990 році була встановлена меморіальна дошка 
на честь В. П. Некрасова. 

Пасаж, 1960-і рр.

Хрещатик, 15, в квартирі № 10 жив Віктор Некрасов.
Меморіальна дошка Віктору Некрасову встановлена праворуч від парадного.

Шкільні роки малий Віка Некрасов провів у різних учбових закладах, які на зламі епох змінювали свої назви та призначення. Але індивідуальні у своїй несхожості будівлі і колишнього комерційного училища на вул.Антоновича,3, і гімназії Соколової (вул.Пушкінська, 32), і приватної гімназії В. П. Науменко, а потім трудової школи на вул. Ярославів Вал, 25 ми і сьогодні можемо побачити на урбаністичному просторі нашого міста.

вул. Ярославів Вал, 25


А з 1996 року одна з міських бібліотек (вул.Волоська, 33) носить ім’я Віктора Некрасова.

вул. Волоська, 33


Звісно на цьому знайомство з київським буттям нашого земляка не обмежується. Можна багато розповідати про те, де він отримував вищу освіту, де працював, навіть, де проходив тяжкі випробування допитами та «проработками» від керівних і каральних органів за свою непідходящу правду. Тому всіх небайдужих, зацікавлених, допитливих ми запрошуємо до бібліотеки – цікаві книги, енциклопедії, путівники допоможуть дізнатися як і де жив-працював-творив видатний письменник та громадський діяч Віктор Платонович Некрасов.




Чекаємо Вас з нетерпінням!





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар