Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 29 травня 2020 р.

Поради психолога бібліотеки | Паління: проста звичка чи загроза?

31 травня відзначається Всесвітній день без тютюну. В Україні сьогодні палить 8,2 мільйони дорослих. Це 40% чоловіків і 9% жінок. Серед юнаків палить 45% хлопців і 35% дівчат. 

Держава намагається сприяти зниженню цих даних, підвищуючи ціни на цигарки. 21% курців заявляє, що через високі ціни готові покинути куріння, а 25,8% людей зменшать кількість тютюну, який вживають. В результаті щороку в Україні 500000 людей кидають палити. 

Є й інші дані. Київський міжнародний інститут соціології заявляє про погіршення ситуації і збільшення кількості людей, які палять.  Очевидно, кожна людина сама відповідає за власні дії і приймає рішення – палити чи ні. 

Пропонуємо розглянути основні факти й міфи, пов’язані з тютюнопалінням, навколо яких не затихають дискусії. 


Міф 1. «Я зможу кинути палити в будь-який момент, коли захочу». 

Насправді, паління – форма залежності. Людина через пагубну звичку намагається щось компенсувати, зняти напругу, вирішити свої внутрішні проблеми. Варто зрозуміти: що мені дає паління? Знайти причину і нові способи вирішення проблеми.

Міф 2. «Я палю багато років. Вже пізно кидати»

Підступність цього виду залежності в тому, що шкідлива дія від вживання цигарок розтягується на багато років. Чим більший стаж, тим складніші наслідки впливу тютюну. Та є і хороші новини: функції легенів можуть відновлюватися і вже через 6 – 12 місяців після позбавлення від шкідливої звички стан легенів курця повністю відновлюється (якщо не настали незворотні наслідки.

Міф 3. «Легкі цигарки менш шкідливі». 

Це не так. По-перше, зазвичай кількість таких цигарок, викурюваних людиною, більша. По-друге, під час вдихання диму, людина затягується глибше. По-третя, кількість шкідливих смол в легких цигарках вища. 

Міф 4. «Для зменшення шкідливої дії я не затягуюсь глибоко».

Дія шкідливих сполук відбувається в ротовій порожнині і бронхах, звідки все ж потрапляє в організм. Крім того, органи ротової порожнини страждають не менше, ніж легені.

Міф 5. «Дівчина або хлопець з цигаркою має привабливий вигляд». 

Більшості чоловіків не подобаються жінки, які палять. Тютюн пагубно впливає на стан шкіри, волосся, зубів. Плюс амбре. Невже це привабливо? 

Міф 6. «Куріння – це про дорослість». 

Насправді, паління – це про інфантильність, психологічну незрілість людини. Адже вона не задовольняє свої потреби екологічними способами, а ніби ховається за цигарку. 

Міф 7. «Електронні цигарки не шкідливі і допомагають поступово кинути палити». 

Вплив на організм новинки ще не доведений – мало статистичних даних. Але помічено, що частота паління електронних цигарок вища, ніж звичайних, отже збільшується й кількість вжитого нікотину. Крім того, все більше розмов точиться про шкідливий вплив електронних цигарок, який настає швидше, інтенсивніше проявляються негаразди, ніж при вживанні звичних цигарок.

Міф 8. «Паління дорогих сортів цигарок підкреслює високий соціальний статус». 

Це також про незрілість особистості, невпевненість у собі. Адже для підкреслення власної значущості є багато способів: широкий кругозор, розвинене мовлення, оптимістична життєва позиція, привітність, щирість…

Міф 9. «Цигарки допомагають розслабитися». 

Насправді, нікотин справляє ефект збудження, провокуючи викид адреналіну, і поступово справляє негативний вплив на нервову систему. Заспокоїти може власне процес куріння, під час якого людина робить паузу, щоб зібратися з думками, переключитися з однієї діяльності на іншу. Можливо, варто спробувати нові способи зняття напруги: кілька фізичних вправ, прогулянка на свіжому повітрі, чашка ароматного чаю або кави?


Міф 10. «Якщо я кину палити – відразу наберу зайву вагу». 

Так і є. Це пов’язано з розладами травлення у курця. Однак, набір 2 – 3 кілограмів не такий вже й критичний. Адже за кілька місяців після відмови від паління вага нормалізуються і повернеться до звичних показників. Крім того, можна потурбуватися про зміну режиму харчування і взагалі уникнути набору ваги в перехідний період – від пагубної звички до здоров’я. 



 
Бережіть себе й своїх близьких і будьте здорові та життєрадісні!



Автор: Олена Черниш




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар