Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

неділю, 10 травня 2020 р.

Все починається з мами

Красуня весна обдарувала землю веселковими барвами квітів, соковитою зеленню, теплом і щирістю погожих днів. І ось, місяць травень, перейнявши естафету у квітня, вже на повну вступив у свої права, завітавши до нас з жовтогарячим килимом кульбаб, вражаючими пахощами бузку, рожево-білими свічками каштанів! І безумовно, співець травня – дзвінкоголосий соловейко, передвісник доброго настрою, молодості та любові! 

Cпостерігаючи за такою красою, не дивуєшся, що на початку травня ми відзначаємо світле свято – День Матері! У другу неділю травня, а в цьому році це 10 травня, в Україні офіційно відзначають свято, що присвячене одній з найрідніших людей у житті – матері!

Мама для кожної людини – це весь світ: від ніжної колискової, яка оберігає дитячі сни, до навчання законів життя, любові та правди. Мама – Берегиня сім’ї, духовних традицій, тепла та затишку! Материнська любов безмежна! Як ми можемо бути вдячними нашій матусі за її ніжність та любов? Саме найперше – лагідне та з повагою звертання до неньки. Наша українська мова дуже багатогранна: виплекана колоссям, землею, виспівана птахами, звеличена письменниками і тому, допоможе нам у спілкуванні з матусею:

Мати, матуся, матусенька, мамка, матусечка, матінка, мама, мамуся, мамусенька, мамчик, мамунчик, мамусь, мамця, мамусик, мамусечка, мамуня, мамунька, мамонька, мамуля, мамулька, мамулечка, мамуська, мамуленька, мамочка….є пестливим утворенням від слова «мама» . 

Усі ці слова існують у мові і зафіксовані у словниках. Нам залишилося тільки їх використовувати у спілкуванні з нашими рідними матінками!

Мама – найдорожча в світі людина, тож знайдіть час, щоб сказати їй важливі та дуже потрібні їй слова: «Мамо, я тебе люблю! Як твої справи?» Іноді, ми забуваємо про це, але якими важливими часом вони бувають.


Про важливу роль мами існує багато гарних та зворушливих цитат. До вашої уваги декілька висловів:

- Перший подарунок, який дає нам мама – це життя, другий – любов, а третій – розуміння.

- Якщо еволюція дійсно працює, то чому у мам і досі дві руки.

- Кожен хоче врятувати людство, але ніхто не хоче допомогти мамі вимити посуд.

- Багато хто думає, що народити дитину і стати матір’ю – одне і теж. З тим же успіхом можна було б сказати, що одне і теж – мати рояль і бути піаністом.

- Материнство – довічна посада.


Тема про маму дуже популярна, тому й пісень написано багато. Пропонуємо вам пригадати ці пісні, а з деякими познайомитися:

🎵МАТИ - В’ячеслав Хурсенко


🎷ЧУЄШ, МАМО - Назарій Яремчук



🎵ДВА КОЛЬОРИ - Дмитро Павличко



🎹НАША МАТИ – СИВАЯ ГОРЛИЦЯ - Борис Олійник



🎵МАМИНІ ОЧІ - Павло Дворський



🎺МАМО - Оксана Пекун



🎵МАТЕРИНСЬКА ЛЮБОВ - Микола Мозговий



🎻РОСТЕ ЧЕРЕШНЯ В МАМИ НА ГОРОДІ - Анатолій Горчинський



🎵БЕРЕГИНЯ - Анатолій Пащенко.

Всі знають, що жінкам подобаються квіти. Тому, яке свято без квітів? Для цього нам потрібно не багато: наша любов, час та гарний настрій і не багато канцелярських предметів: картон, кольоровий папір, ножиці та клей. На фото зображено наглядні вироби, які ви власноруч зможете зробити для своєї рідненької мами та бабусі.

Любіть своїх матерів! Не забувайте про її відданість та материнську любов! Допомагайте їй, не чекаючи її прохання! Будь ласка, будьте завжди їй вдячні!



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар