Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

За лаштунками живої природи

Наш Київ дуже багатий на дивовижні пам’ятки архітектури, дендропарки, ботанічні сади та зелені оази з власною екосистемою. Одним з улюблених місць відпочинку від міської метушні киян та гостей міста – є зоопарк. А в цьому році ще й додалася невичерпна радість з нагоди відкриття оновленого київського зоопарку. 

Зараз літня пора, а це значить, що малеча з батьками мають гарну можливість поспостерігати за тваринами, які знаходяться у відкритих вольєрах: ведмеді, леви, тигри, вовки, верблюди, слон. Зробити селфі з жирафом! До речі, у дикій природі жираф живе 25 років, а у зоопарку – 35! … А чого вартий різнокольоровий павич, величні лебеді! 

На нашій планеті налічується близько 1300 зоопарків, з них майже половина знаходиться у Європі. Україна також має сучасні та красиві зоопарки. Пропонуємо вам здійснити з нами віртуальну 🚍подорож до🐂🐍🐴🐆зоопарків нашої країни


1. Один з найбільших і найстаріших зоопарків нашої країни – це київський зоопарк. Він був заснований у 1909 році. Тут мешкає більше 300 видів тварин: благородний олень, африканський лев, індійський слон, горила, грифова черепаха. 

2. Наступний зоопарк «ХІІ місяців», що знаходиться недалеко від Києва, в селі Демидів Вишгородського району, вражає великою кількістю різних екзотичних та рідкісних мешканців. 

3. В Черкасах зоопарк здивує своїм оновленим ремонтом, в якому мешкає близько 200 видів тварин і птахів. 

4. «Фельдман-Екопарк» – територія для сімейного відпочинку з розвагами і зоопарком. Парк налічує близько 300 видів тварин, у тому числі рідкісні та зникаючі види. Адреса парку: Харківська область, селище Лісове. 

5. Просторий бердянський зоопарк під назвою «Сафарі» - є одним з наймолодших в Україні.


6. Миколаївський зоопарк - один з кращих зоопарків України. Фазани, павичі, єноти, росомахи, лемури,тамарини – тут мешкає більше 75 видів ссавців, 35 видів незвичних рептилій, більше 70 видів красивих риб і близько 130 видів птахів. 

7. Всім відомий Біосферний заповідник «Асканія-Нова», на його території знаходиться незвичний зоопарк, віком понад 100 років. Незвичний в тім, що тварини тут живуть в умовах, максимально наближених до їх існування в природному середовищі. 

8. «Біопарк» в Одесі невеликий, але дуже цікавий з екзотичними тваринами, що знаходиться на околиці міста. 

9. Подільський зоопарк знаходиться у Вінниці. Тут живе близько 40 видів тварин, понад 100 представників пернатих. У «родині» подільського зоопарку додає радості поповнення малюків: сурикати, лами, мавпочки. 

10. Однією з туристичних фішок міста Луцьк – є його зоопарк. У зоопарку налічується близько 150 тварин та птахів. Багато з них занесені до Червоної книги України та Європи. Доглянута територія приємно дивує відвідувачів. Тут завжди панує спокійна та затишна атмосфера. 


Зоопарки відіграють велику роль у збереженні біорізноманіття планети. Адже, саме тут розмножуються та утримуються рідкісні види тварин. Це своєрідний «Ноєв ковчег» планети, резервний генофонд. Якщо в природі якась частина тварин зникне, проте частина їх залишиться у колекціях зоопарків і це шанс у людства зберегти хоча б якусь популяцію для нащадків. Але ще краще, повернути цих тварин у природу. І це вже вдалося. Було повернуто в природу деякі види тварин: зубр європейський, олень Давида, гавайська казарка, арабський орикс та інші. 

Та зараз є гарна можливість з підростаючим поколінням власноруч зробити міні-зоопарк під назвою «Лімпопо». Це допоможе дітям розширити та узагальнити поняття про різноманітність звірів, про їхній спосіб життя, їхнє значення у природі та житті людини, виховувати дбайливе ставлення до них. Звичайний кольоровий папір перетвориться на надзвичайно милі, смішні та напрочуд креативні тваринки, з якими можна буде помандрувати в стилі «сафарі» у пошуках знайомств та несподіваних пригод! 

Гарного вам настрою та веселих подорожей! 
Бережіть природу та будьте чемні!




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар