Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 7 серпня 2020 р.

Поради психолога бібліотеки | У садочок і школу – з радістю!

Шановні читачі! Практично в кожній родині є діти, які після тривалого перебування поза межами організованого освітнього середовища, через місяць повернуться в садочки, школи. Як підготувати дитину й допомогти їй адаптуватися в колі ровесників? 

Якщо близькі дорослі – батьки, бабусі з дідусями, старші брати й сестри – відчувають тривогу, знервованість, діти втрачають відчуття безпеки. Підтримка людей з життєвим досвідом забезпечить дитині можливість легкої адаптації до умов навчального закладу, дасть їй внутрішню впевненість і стабільність. 

Ми підготували для Вас кілька порад, як підтримати дитину і підготуватися до повернення в садочок, школу.

📌1. Дітям потрібне спілкування – чим більше, тим краще! Соціальні навички не втрачаються. Та вони могли змінитися і набути нових форм. Дитина обов’язково перенесе моделі спілкування з родини в середовище ровесників. Потурбуйтеся про доброзичливі стосунки в сім’ї. Говоріть з дитиною про все, що її цікавить. 

📌 2. Зверніть увагу на емоційний стан дітей. Якщо вони частенько демонструють нестійкі емоційні прояви, часто плачуть або відчувають апатію, це сигнал про те, що варто «додати» позитиву. Спільні прогулянки – краще на природі, відвідування екскурсій, музеїв стане в нагоді. 

📌 3. Згадайте, коли Ви востаннє сміялися – щиро, аж до сліз. Додайте радості в життя. Дістаньте сімейні фото, переглядайте їх в родинному колі й активізуйте радісні, позитивні спогади. Дивіться з дітьми добрі комедії. Малюйте смішні історії. Це справді чарівний засіб. 

📌4. Почуття гумору врятує будь-яку скрутну ситуацію. Якщо виникає конфлікт, непорозуміння – «гуморіть», знецінюйте предмет тривоги, негативні тенденції, надаючи їм смішного вигляду. 

📌 5. Про садочок і школу – тільки позитивно! Дітей потрібно налаштувати на те, що заклад освіти, який їх з нетерпінням чекає, безпечне, цікаве місце. В садочку і школі багато друзів, які з нетерпінням чекають зустрічі один з одним. Педагоги готувалися до початку навчального року і розуміють, що дітям потрібна підтримка. 

📌 6. Читайте разом з дітьми. Чудові історії, прочитані в родинному колі, не лише об’єднують рідних. Книга дасть Вам величезну кількість матеріалу, який Ви зможете обговорювати, висловлюючи різні позиції, думки, відношення. Такий вид діяльності збагатить і Вас, і дітей новими моделями спілкування, формами взаємовідносин, навчить оцінювати поведінку свою й інших людей. 

📌 7. Творчі спільні види діяльності – малювання, ліплення, аплікація, робота з деревом – рятують від багатьох проблем, об’єднують родину, насичують радістю й позитивом простір, в якому Ви живете. 

📌 8. Довіряйте педагогам! Якщо поведінка, емоційний стан дитини змінилися і Ви не можете з цим впоратися – поговоріть зі своїм вихователем, вчителем. Дослухайтеся до порад. 

📌 9. Можливо, є потреба звернутися до психолога. Це завжди цікавий досвід. Психолог дотримується етики, зберігає конфіденційність. Це безпечно і дієво. 

📌 10. І, нарешті, найважливіша порада. 👉 Любіть своїх дітей завжди – коли вони поряд, і коли Ви їх не бачите; коли вони сумують чи радіють; коли вони Вас не чують або суперечать Вам. 

Цілуйте, обіймайте, частіше говоріть приємності дітям і один одному Щасливі діти виростають у щасливих батьків❗





Автор: Олена Черниш




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар