Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 15 січня 2021 р.

Корисні поради від BIBLIO-NIVKI | «І шафа повна, і нічого надіти»


Навіщо нам купувати менше речей і як цей принцип можна втілювати в реальному житті? Ті, хто знайомий із принципами фен-шуй, розкажуть, що коли навколо забагато мотлоху, це перешкоджає вільно циркулювати енергії. 

Можна не вірити в езотеричні практики, але цей ефект, певно, усі відчували на собі суто практично: серед непотрібних і зайвих речей дійсно важче дихається. 

Коли за переповненої шафи немає що вдягти, «бо одне не пасує до одного, а підтоптане «шкода викинути, бо може ще колись згодиться» - то не надто комфортне відчуття, чи не так? 

Ось кілька практичних кроків, що допомагають зменшувати свою залежність від ланцюжка «купи-викинь-хапай нове». 

Смарт-споживання
: як зарадити бездумним покупкам, після яких загострюється проблема «нащо це мені було і куди його тепер подіти»? 

Дати собі час зупинитися і спитати себе «чи потрібне це мені просто зараз»? У більшості випадків можна принаймні обміркувати це питання і скоріше за все, за кілька днів необхідність у новій кофточці не видаватиметься вже настільки гострою. Покупки для підвищення настрою можна замінити іншими способами покращити самопочуття. Масаж може бути кориснішим і дешевшим за нові парфуми. 

Наступний крок – завести додаток для контролювання витрат. Він підкаже, де ваші особисті «слабкі місця», що поглинають зайві кошти. 

Що допоможе морально налаштуватися на припинення накопичення речей і позбавлення зайвого? 

Наочність.
Навіть мотивації «я роблю це зараз задля блага землі» стають вагоміші, коли із загальних робляться конкретними. Просто розуміти: коли зайва річ - то витрата ресурсів – це одне, а знати: «Виробництво однієї футболки вимагає 2700 літрів води та величезної кількості пестицидів та інсектицидів, а щороку ми купуємо їх два мільярди» - то вже зовсім інше. 

Крім того, виявляється, світом поширюється новий тренд, протилежний до шопоголізму – мати мінімум речей , які вдало комбінуються між собою. А навчитися бути в тренді допомагають сучасні мобільні додатки, які можна завантажити з Play Маркет, LOOK-BOOK та інш. 

Наближення Нового року спонукало нас звільнитися від усього старого і непотрібного, очиститися фізично і духовно, але разом з тим «чорні п’ятниці» закликають до іншого – «купуй, купуй!». Як же прийняти правильне рішення? 


Може, на це питання дадуть відповідь книги, які є в бібліотеках нашого району: 


Донцова, Д. А. Шопинг в воздушном замке [Текст] : роман / Дарья Аркадьевна Донцова. - Москва : Эксмо, 2008. - 380 с. - (Иронический детектив) 

Кинселла, С. Тайный мир Шопоголика [Teкст] : роман / Софи Кинселла ; пер. с англ. Анастасии Корчагиной. - Москва : Эксмо : Фантом Пресс, 2006. - 410 с . 

Кинселла, С. Шопоголик и брачные узы [Текст] : роман / Софи Кинселла ; пер. с англ. Д. Селиверстовой. - Москва : Фантом Пресс : Эксмо, 2006. - 480 с. 

Кинселла, С. Шопоголик и бэби [Текст] : роман / Софи Кинселла ; пер. с англ. У. Сапциной. - Москва : Фантом Пресс : Эксмо, 2007. - 544 с. 

Кинселла, С. Шопоголик и сестра [Текст] : роман / Софи Кинселла ; пер. с англ. А. Корчагиной, У. Сапциной. - Москва : Фантом Пресс : Эксмо, 2005. - 512 с. 

Кинселла, С. Шопоголик на Манхэттене [Текст] : роман / Софи Кинселла ; пер. с. англ. А. Корчагиной. - Москва : Фантом Пресс : Эксмо, 2006. - 448 с. 




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар