Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

суботу, 16 січня 2021 р.

Від козаків до кіборгів: історична година


Сьогодні, 16 січня, в Україні відзначають День пам’яті захисників Донецького аеропорту - «кіборгів», які захищали Донецький аеропорт з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. Протягом 242 днів з неймовірною стійкістю, відвагою та незламністю українські військовослужбовці, добровольці, медики та волонтери тримали оборону ДАПу.

Українців називають козацькою нацією за звичаями, традиціями, за духом, адже ми в усі часи цінували свою свободу. Не раз українці воювали і боролися. Йшли часи, змінювалися обладунки, зброя, але незмінним залишатися волелюбний дух та незламність. Та хто ж міг подумати, що зброю нам доведеться взяти до рук у 21 столітті...

Сучасні українські воїни - це знову ті, хто взявся за зброю, щоб боронити свою державу. Їх називають воїнами світла, вони сильні як ніколи, бо ми мусимо перемогти.


«Кіборгами» нескорених українців назвав сам ворог. Мовляв, тільки роботи здатні вистояти в таких нелюдських умовах. Перший бій між українськими оборонцями та бойовиками за встановлення контролю над Донецьким аеропортом відбувся наприкінці травня 2014 року. Того дня окупанти відступили, зазнавши важких втрат і на кілька місяців відмовились від штурму летовища. Восени 2014-го бойові дії відновилися у значно більшому масштабі…

За весь час оборони Донецького аеропорту загинуло понад 100 українських військових, близько 440 зазнали поранень. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких, на жаль, посмертно.

Ці люди пішли на фронт добровольцями та пройшли найгарячіші фази військових протистоянь. Їм довелось вести активні бойові дії та хоронити побратимів. Вони здолали найскладніші випробування, проявили немислиму людську витривалість, героїзм і незламність духу.


Про героїзм захисників донецького летовища розповідають документальні фільми і книги. Найвідоміша з них – «АД (Аеропорт Донецьк) 242. Історія мужності, братерства і самопожертви», яку написав журналіст американської газети «Лос Анджелес Таймс» Сергій Лойко. Він виявився єдиним із зарубіжних журналістів, хто ризикнув поїхати у це пекло і, пробувши там чотири дні, розповісти на весь світ правду про те, що там відбувається. На основі побаченого він також написав художній роман «Аеропорт», який назвав «головною книгою про війну, якої не мало бути і про героїв, які хотіли жити, але вмирали». Достеменно точну цифру загиблих захисників ДАП сьогодні ніхто не може назвати. За різними даними це від 100 до 200 чоловік.

Більшість захисників Донецького аеропорту загинули 20 січня 2015 року внаслідок підриву будівлі, коли «не встояв бетон». Цей день назавжди залишиться в пам’яті мужніх героїв.

Оборона ДАП вже увійшла в історію України як один із найгероїчніших епізодів сучасної війни проти незалежності нашої держави. Всі ці дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі проросійських бойовиків,  затято відстоюючи малесенький клаптик української землі. 


Велика пошана тим людям, які в найскрутніші часи стали на захист Батьківщини. Їх героїчний подвиг назавжди увійшов в історію нашої держави. Адже вони стали на захист України, ризикуючи своїм найвищим правом – жити та, незважаючи ні на що, вистояли.

Вічна пам’ять полеглим героям! Слава живим! Слава Україні!

ДАП. Пам’ятаємо...
За матеріалами: hpk.edu.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар