Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 27 січня 2022 р.

Інтегроване заняття «Велич особистості – Григорій Сковорода»


Наша бібліотека в межах проєкту «Краєзнавчий круїз по вивченню рідного міста», провела 21 січня у ліцеї-інтернаті «Кадетський корпус№23» інтегроване заняття «Велич особистості – Григорій Сковорода».

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років з дня народження Григорія Савича Сковороди - видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, музиканта, педагога. Його постать знаменує цілу епоху—пошуків нового порядку життя. Григорій Сковорода є, мабуть, однією з найдивовижніших та найвизначніших постатей в українській культурі – ця людина була обдарована безліччю талантів та зробила вагомий внесок у культурне надбання України.


Для наших юних слухачів Григорій Сковорода більш впізнаний на зображені 500 –гривневій купюрі. А загалом, вивченню його творчості у школі присвячено лише 2-3 уроки у 9-му класі. Тому, ми з великим бажанням відгукнулись на запрошення розповісти про Григорія Сковороду нашим добрим друзям – панянкам ліцею «Кадетський корпус» № 23, що беруть участь у роботі краєзнавчого гуртка.

Говорячи про зв'язок Григорія Сковороди із Києвом, у першу чергу пригадується Києво-Могилянська Академія, де тривало його навчання, а також Китаївська пустинь, як одне з місць перебування Сковороди у межах сучасного Києва. Як вшанування видатного сина України, у Києві є вулиця Григорія Сковороди, меморіальна дошка на стіні старого навчального корпусу Києво-Могилянської Академії, пам’ятник на території Міжрегіональної Академії Управління Персоналом, Інститут філософії імені Григорія Сковороди НАН України, бюст на платформі станції метро «Університет». 


Проте найбільш відомим широкому загалу є пам’ятник Сковороді на Контрактовій площі Києва, відкритий у травні 1977 року - найбільш популярне місце зустрічі на Подолі. Завдяки фотоекскурсії (слайд-шоу) ми побували у кожного з цих місць. А ще ми не змогли залишити без уваги величезний пласт сковородинських афоризмів - їх промовляли як вчені, так і неписьменні сучасники філософа. Для цього ми вирішили провести серед слухачів невеликий конкурс.

І висновки, які ми зробили разом з юними панянками, стали закономірними: постать Григорія Сковороди надзвичайно знакова для України і, мабуть, для всього слов’янського світу.


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар