Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 24 травня 2019 р.

Золота Пектораль

В рамках проекту «Краєзнавчий круїз по вивченню рідного міста» наша бібліотека провела напередодні Дня міста Київ у ліцеї-інтернаті «Кадетський корпус №23» інтегроване заняття «Золота Пектораль».

Київ – наше рідне місто! Про Київ не можна говорити без любові. Ми пишаємося своїм містом, досягненнями, традиціями. Для киян – це наше життя, наш дім, наша родина. Вулички, які мають тисячолітню історію, мелодійний шум хвиль Дніпра, які дають насолоду, зелені парки та сквери, архітектурні та художні пам’ятки – все це належить нам, киянам.

І тому, сьогодні наше свято, присвячене нам, мешканцям Києва. Але, було б несправедливо сказати, що Київ належить тільки корінним киянам. Київ належить всім, хто хоче його любити, хто готовий повірити у його легенди, хто відчуває колорит цього міста, який ніколи не погодиться бути лише мегаполісом без традицій та свого коріння.

Більше фото на сторінці в Instagram
Всім відома центральна вулиця Києва – Хрещатик, Поділ, Старокиївська гора – на очах яких переплелися епохи та віри, князі та володарі престолів. Але, Київ – це не тільки його центральна частина. Для того, щоб місто перебувало в безпеці, існували укріплені поселення на околицях тогочасного Києва, які також розвивались.

І таким західним форпостом міста – було поселення, яке знаходилось на території сучасного парку «Нивки» біля станції метро «Берестейська». Головною задачею цього городища-селища була охорона західної околиці міста, а також виконання функції своєрідної митниці на західному київському шляху. Ці безцінні факти ми змогли отримати завдяки археології, яка дає можливість доторкнутись до витоків, до коріння Києва. І це дуже важливо для молодого покоління, яке живе та навчається на Нивках. 

Наші друзі з кадетського корпусу, до яких ми завітали в черговий раз, мали змогу більше дізнатися про давню історію Нивок, відкрити її з іншого боку. Тому що для більшості населення мікрорайону Нивки – це лише хутір, який заселився у 1850 рр., декілька поселень і все. Та виходить не зовсім так. Це було давньоруське поселення Х-ХІІ ст., пам’ятка археології. Розкопки західної частини мису показали, що його територія була заселена ще в першій половині І тис. н. е., про що свідчать численні знахідки кераміки київської культури.

Та щоб відчути «запах та смак» минулих століть, учні перетворились на справжніх археологів, особисто взяли участь у «розкопках», відшукуючи різноманітні предмети. Для цього їм знадобилися: пошуковий матеріал для розкопок (які їм власноруч приготувала бібліотекар), пензлики, щіточки, молоточки, багато терпіння та витривалості, тому що археологія вимагає зосередженості від шукачів. 

Праця учнів мала гарний результат, бо працюючи завзято, вони віднайшли артефакти: монети, камінці, речі побуту. Завдяки цим знахідкам діти дізнались про значення та особливості розчистки артефактів в землі, та чим займалися люди в минулому. Також був проведений міні-квест «Нивки: Що? Де? Коли?». З метою практичного застосування знань, ліцеїстам було запропоновано розгадати філворд «В лабіринтах Пекторалі», на який завжди чекають наші друзі.

На останок, хочеться побажати всім киянам та гостям Києва: нехай наше місто процвітає, завжди буде сонячним та привітним!



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар