Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 11 серпня 2020 р.

Онлайн-подорожі світовими та українськими музеями | Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Скороводи

Онлайн-подорожі світовими та українськими музеями продовжуються. З Будапешта ми повертаємось на рідну Україну й прямуємо до села Сковородинівка. Воно знамените тим, що тут деякий час жив і творив відомий мислитель Григорій Сковорода. Саме тут розташований один із найвідоміших музеїв Харківської області – Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди.

Це музей видатного українського поета, письменника, філософа і мислителя XVIII століття. Григорій Савич Сковорода народився в 1722 р в Полтавській області. Він закінчив Києво-Могилянську академію, потім деякий час займався викладацькою діяльністю. З 70-х років він починає своє знаменитий піший похід по території України, відточуючи при цьому майстерність письменника. Останні роки життя він провів в селі Іванівка, яке в подальшому було названо на його честь - Сковородинівка. Похований був в цьому селі, за легендою, в могилі, яку вирив собі сам.


Село Сковородинівка знаходиться у Золочівському районі Харківської області України, оточене невеликими лісовими масивами. Воно лежить на березі безіменної річечки, яка через 1,5 км впадає в річку Кадниця. 

Візитівкою Сковородинівки є музей, відкритий 1972 року на честь видатного українського письменника й філософа Григорія Сковороди. Два зали присвячені життєвому й творчому шляху мислителя, а третій – його філософській діяльності. Крім того, для відвідувачів відкрито й меморіальну кімнату, в якій жив Григорій Савич. До будівлі музею прилягає парк, який також має історичне значення.


Музей відкрито на честь 250-річчя мислителя, однак ідея його створення з’явилася ще далекого 1922 року. Споруда, в якій він розташований, належала поміщикам Ковалевським і була побудована у XVIII столітті. Раніше її використовували як садовий павільйон. На території меморіального комплексу знаходиться красивий англійський парк, скульптури, колодязь письменника, дуб (дерево є пам’яткою історії XVIII століття) і перше місце поховання Григорія Сковороди. На одній з алей парку стоїть пам’ятник філософу, створений скульптором І. П. Кавалерідзе.


Місія музею


«Розповідаючи про життя Сковороди, ми робимо філософію доступною і насущно потрібною; знаходимо нові підходи і пропонуємо відвідувачам способи досягнення душевного миру, розуміння сродної праці та щастя; вчимо жити за Сковородою і досягати мети. Музейний простір – це простір, де історія оживає. Розвиваємо подієвий туризм, актуалізуємо минуле і формуємо майбутнє.»

«Національний літературно-меморіальний музей Г.С.Сковороди» містить низку пам’яток першочергового значення, пов’язаних із життям та діяльністю великого українського філософа, поета, просвітителя Григорія Савича Сковороди. Це будинок, де він провів останні роки і помер, улюблені місця поета, його могила. У музеї зібрані експонати, що висвітлюють життя і творчість просвітителя, історію вивчення і вшанування його в Україні й у світі.


Музей відіграє важливу роль у культурно-просвітницькому житті регіону, району та села, є важливим туристичним пунктом, без якого не мислиться культурно-історичний напрям туристичної галузі Харківської області. Зростаючий попит на відпочинок у сільській місцевості, екологічно чисті території, багаті на рекреаційні ресурси, наявність вільних трудових ресурсів, доступність цін, традиційна гостинність населення, унікальна етнографічна спадщина — ті цінності, які творять передумови для створення туристичного кластера на основі музею.

Стратегія розвитку музею передбачає поширення знань про Григорія Сковороду, залучення до музею широкого загалу відвідувачів; забезпечення повноцінного функціонування музею як наукового та культурно-просвітницького закладу, подальший розвиток як осередку культурно-мистецького життя, піднесення рівня його роботи відповідно до сучасних вимог.


Експозиція музею



Експозиція літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди розміщена в будинку поміщиків Ковалівських. Будинок, зведений у XVIII ст. як садовий павільйон і використовувався як дім для гостей і свят.

У перших двох залах розкривається життєвий шлях просвітителя, його основні філософські ідеї та художні твори. Третій зал присвячений вшануванню мислителя та вивченню його творчості у ХІХ–ХХІ ст. Завершується екскурсія біля меморіальної кімнати, де жив і помер Григорій Сковорода. В експозиції також відтворена історія музею та культурно-мистецькі заходи, що проходять на його базі.


В експозиції представлені різноманітні матеріали: видання творів філософа, наукова і художня література про нього, книги античних, середньовічних та новочасних філософів і поетів, які він вивчав, етнографічні предмети; присвячені йому картини, графічні роботи, скульптури, сувеніри. 

Збереглися і деякі особисті речі народного мудреця. Екскурсія супроводжується аудіозаписами української духовної музики XVIII ст. та пісень самого Г. С. Сковороди (у виконанні українського барда П. Приступова). В залі демонструються художні та документальні фільми, відеозаписи культурних заходів у музеї.


Музей викликає постійну зацікавленість культурної громадськості, є місцем проведення масових культурно-мистецьких та наукових заходів.


Національний літературно-меморіальний музей 

Г. С.Сковороди онлайн


(тисніть на посилання👆)





За матеріалами: www.skovorodamuseum.com.ua



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар