Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

суботу, 26 вересня 2020 р.

Онлайн-подорожі світовими та українськими музеями | Віртуальна екскурсія до Меморіалу історії Голокосту Яд ва-Шем

29 вересня виповнюється 79 років з початку масових розстрілів євреїв нацистами у Бабиному Яру в Києві. До цієї скорботної дати ми пропонуємо здійснити віртуальну екскурсію до Меморіалу історії Голокосту Яд ва-Шем, який розповідає історію кожного з убитих синів і дочок Ізраїлю.

Комплекс заснований на початку 1950-х років в пам'ять про всіх вбитих та загиблих в концтаборах, а також про всіх тих, хто вів героїчну боротьбу з фашистським режимом і рятував представників єврейського народу, не зважаючи на небезпеку для власного життя. Щорічно музеї комплексу відвідують понад мільйон осіб.


Структура меморіального комплексу

Планомірне знищення єврейської нації, що відбувалося в період 1933-1945 років, носить назву Голокост. Самі ж євреї називають цю подію ха-Шоа, що в перекладі означає «Катастрофа». За роки Голокосту жертвами фашистської ідеології стали більше шести мільйонів чоловік.


Інформаційний центр


Яд ва-Шем починається з Інформаційного центру - будівлі зі скла і бетону. Співробітники центру надають необхідну інформацію про Меморіальний комплекс і допомагають вибрати потрібний маршрут. 

Інформаційний центр - це місце зустрічі відвідувачів і збору груп. Через його прозорі стіни видно територію Яд ва-Шем і мальовничі околиці. Поверхом нижче, з якого також відкривається чудовий вид на долину, розташовуються кафе, камера схову і туалети. У підземних рівнях будівлі знаходиться стоянка для автомобілів.



Книжковий магазин


Книжковий магазин знаходиться на вході в новий комплекс музеїв Яд ва-Шем. Його площа - 300 кв.метрів. Тут можна придбати різноманітну довідкову літературу, книги про Катастрофу єврейського народу, в тому числі спогади тих, хто пережив цю трагедію, інші матеріали. 

У магазині є довідковий відділ, співробітники якого допомагають у пошуку літератури по темі Голокосту та Другої Світової війни, а також оформляють бланки замовлення на потрібні книги. Тут також можна замовити будь-які видання, опубліковані Меморіалом Яд ва-Шем, а також матеріали, розроблені Міжнародною школою з вивчення Голокосту.



Алея Праведників народів світу


На честь неєвреїв, хто, керуючись високо-моральними благородними принципами, ризикуючи власним життям, рятував євреїв під час Голокосту, по всій території Яд ва-Шем висаджені дерева. Поруч з кожним деревом встановлені таблички із зазначенням імені Праведника народів світу та країни проживання.


Музей історії Голокосту


Дев'ять підземних галерей нового Музею історії Голокосту представляють історію Шоа з точки зору євреїв. Хронологія та події подані через особисте сприйняття людей, їх сімей, через долю тих, хто вижив та знищених нацистським режимом. 

В експозиції широко представлені предмети побуту, свідоцтва, фотографії, документи, твори мистецтва, мультимедія та відео.


Зал Імен


Після перегляду стендів Музею історії Голокосту відвідувачі потрапляють в Зал імен - меморіал, в якому зібрані документальні фото і списки з іменами жертв геноциду. Імена та біографічні дані мільйонів знищених євреїв увічнені на Листах показань свідків, поданих уцілілими в Катастрофу і членами їх сімей в пам'ять про рідних і близьких. 

Далі можна вийти на оглядовий майданчик, щоб поглянути на панораму Єрусалима і ще раз переконатися в стійкості єврейського народу, якому вдалося не тільки вижити, але і створити процвітаючу державу.


Кікар Атіква (площа Надії)





Художній музей Яд ва-Шем


Художній музей Голокосту має найбільше в світі зібрання творів мистецтва, створених в таборах, гетто, притулках, - місцях, здавалося б, абсолютно несумісних з художньою творчістю. Ці роботи, відображаючи внутрішній світ і стан духу жертв Голокосту, є безцінним історичним свідоцтвом епохи. 

Художній музей володіє першою в світі комп'ютеризованої базою даних по мистецтву Шоа.



Синагога


Синагога призначена для читання Кадіша в пам'ять про загиблих рідних, молитов і церемоній поминання знищених єврейських громад. Частина ритуальних атрибутів - з врятованого майна синагог, пошкоджених або зруйнованих в роки Голокосту.



Виставковий павільйон


У цьому просторому приміщенні влаштовують показ інсталяцій та великих творів мистецтва, проводять тимчасові тематичні виставки. Основну увагу відведено фотографіям, що відобразили жахи подій, що відбувалися. Це все дозволяє глибше зрозуміти і усвідомити значення Голокосту.



Відеоцентр


Відеоцентр надає можливість перегляду відеоматеріалів про Голокост на індивідуальному чи великому екрані. Серед них - документальні повнометражні фільми, відеосвідчення з архівів Яд ва-Шем та інших організацій, в тому числі візуальні свідоцтва із зібрання відеоматеріалів з історії Голокосту Фонду уцілілих під час Голокосту.



Навчальний центр


Навчальний центр дозволяє досліджувати всілякі історичні, тематичні, моральні дилеми та їх зв'язок з Голокостом. Користуючись індивідуальним комп'ютером, кожен відвідувач має доступ до інформації з різних джерел, серед них - праці всесвітньо відомих істориків, філософів, матеріали Яд ва-Шем. Такий підхід забезпечує максимально незалежне індивідуальне навчання. 


Центр відкритий як для організованих груп, так і індивідуальних відвідувачів.



Зал Пам'яті


Вражаюча, нагадуюча намет будівля, зі стінами з базальту призначена для віддання останніх почестей жертвам Голокосту. На підлозі висічені назви 22 таборів знищення, транзитних і концентраційних таборів, місць масових вбивств, вибраних з сотень їм подібних, розкиданих по всій Європі. 

У центрі залу горить вічний вогонь, а поблизу нього пам'ятна плита, під якою спочиває попіл спалених тіл, доставлений з таборів смерті.

Архітектор: Ар'є Ельханані,

Вічний вогонь: Косо Елула,

Південні ворота: Давид Паломбо,

Західні ворота: Бецалель Шац.



Пам'ятник Героїзму


Пам'ятник Героїзму увічнює єврейський опір в боротьбі з нацистами. На пам'ятнику викарбувані слова: «Тим, хто боровся і вмирав з ім'ям Бога на вустах, піднімав повстання в таборах і гетто, бився в лісах і підпіллі, воював у військах антифашистської коаліції, рятував своїх братів, проявляючи відвагу і мужність по дорозі в Ерец Ізраель. Відтепер і назавжди.»


Скульптор Буки Шварц.



Дитячий меморіал


Цей унікальний меморіал-печера, вирубаний в скелі, є пам'ятником 1,5 мільйонам єврейських дітей, знищених під час Голокосту. Імена убитих дітей, їх вік і місце народження звучать під склепінням Меморіалу, супроводжуючи кожного, хто входить сюди вшанувати їх пам'ять.


Архітектор: Моше Сафді.



Площа Януша Корчака


У центрі площі розташований пам'ятник єврейсько-польському педагогу з Варшави доктору Генріху Гольдшмідт, відомому під псевдонімом Януш Корчак. Незважаючи на неймовірні зусилля врятувати своїх підопічних з ввіреного йому дитячого будинку, Януш Корчак і близько 200 дітей були відправлені в табір смерті Треблінка 5 серпня 1942 року.


Скульптор: Борис Сакціер




Будівля Архіву та Бібліотеки


Архів Яд ва-Шем, найбільше в світі сховище документальних матеріалів по темі Шоа, містить близько 62 мільйонів листів та 267 500 фотографій, а також тисячі аудіо і відеосвідчень уцілілих під час Голокосту. Матеріали доступні публіці в спеціально обладнаних читальних і оглядових залах. 

Бібліотека Яд ва-Шем має найповніше в світі зібрання книг по темі Голокосту. Вона налічує більше 90 000 назв на різних мовах і тисячі періодичних видань.


Архітектор: Дані Ланськи.



Кікар Амішпаха (площа Сім'ї)

Площа Сім'ї (Кикар Амішпаха) розташована між Міжнародною школою з вивчення Голокосту та будівлею Архіву та Бібліотеки. Це місце увічнення єврейської сім'ї, зруйнованої під час трагедії. 

У центрі площі на постаменті, з якого відкривається чудовий вид на Єрусалим і його околиці, знаходиться робота відомого скульптора Менаше Кадішмана.




Міжнародна школа вивчення Голокосту


Широко впроваджуючи вивчення Голокосту та передаючи його спадщину новим поколінням, Міжнародна школа Яд ва-Шем пропонує різні освітні програми учням, студентам і солдатам, організовує семінари для вчителів з Ізраїлю та інших країн, проводить симпозіуми, розробляє навчальні програми на сайті Яд ва-Шем в інтернеті. Методисти школи постійно працюють над новими програмами і навчальними посібниками по темі Голокосту. 


Архітектори: Давид Гуттенхейм і Даніель Мінц.



Адміністративна будівля та Міжнародний науково-дослідний інститут Голокосту


Співробітники Міжнародного інституту Голокосту займаються дослідницькою роботою і організацією міжнародних семінарів і конференцій, координують проєкти у співпраці з науковцями інших країн, видають збірники конференцій, пишуть і публікують наукові праці та монографії на тему Голокосту.




Монумент єврейським содатам і партизанам - борцям з нацистською Німеччиною


Приблизно 1 500 000 євреїв боролися проти нацизму в складі Збройних Сил антигітлерівської коаліції, в партизанських загонах і підпіллі, в рухах опору і гетто. Цей Монумент - пам'ятник сотням тисяч з них, які загинули в боротьбі.


Скульптор: Бернард Фінк.




Партизанська Панорама


Партизанська Панорама - данина пам'яті тим єврейським борцям, хто приєднався до партизанського руху під час Голокосту. Скульптура, розташована в центрі Панорами, названа «... бо дерево польове - це людина» (Дварим, 20:19). 

Скульптор Цадок Бен-Давид вибрав дерево символом партизана-борця, чиє життя охороняє ліс, серед дерев якого він знаходить притулок. На одному з каменів Панорами вибиті слова Гімну партизан на івриті, ідиш та англійською мовами.


Архітектор: Дан Цур.


Долина зруйнованих громад


Долина зруйнованих громад - це величний монумент, розташований на площі 2, 5 акра в західній частині Яд ва-Шем. Назви більш ніж 5 000 єврейських громад, частково або повністю знищених під час Голокосту, вибиті на 107 його стінах. 

У центрі монумента знаходиться Бейт Хакеілот (Будинок Громад), який надає свої галереї для пересувних виставок. Відвідувачі також можуть подивитися тут короткий фільм про історію Голокосту.


Архітектори: Дан Цур і Липа Яалом.



Вагон для перевезення худоби - Меморіал депортованим


Меморіал депортованим - вагон для перевезення худоби - був встановлений в Яд ва-Шем в пам'ять про мільйони європейських євреїв, які потрапили у такі вагони і були відправлені в табори знищення.

Німецький вагон для перевезення худоби, переданий польською владою Меморіалу Яд ва-Шем, встановлений в центрі Меморіалу.

На постаменті - свідоцтво вцілілого в Голокості Авраама Кшепіцкого.


Архітектор: Моше Сафді.



Площа Варшавського гетто - Стіна пам'яті


Стіна пам'яті на площі Варшавського гетто складається з двох барельєфів, розміщених на стіні з червоної цегли. На одному - «Повстання у Варшавському гетто» - зображений Мордехай Анілевіч, керівник повстання. На іншому - «Остання дорога» - масова депортація євреїв до таборів смерті.


Скульптор: Натан Рапопорт.



Шведський амбуланс


В кінці Другої Світової війни, коли поразка нацистської Німеччини вже стало очевидним, граф фолк Бернадотт - президент шведського товариства Червоного Хреста досяг угоди з керівниками СС про звільнення ув'язнених з німецьких концтаборів. Цей амбуланс - один з 36 автобусів шведського товариства Червоного Хреста, які в квітні-травні 1945 року вивезли з території Німеччини до Швеції 25 000 в'язнів, серед них було кілька тисяч євреїв, в основному - жінок.

Амбуланс пожертвувано шведсько-ізраїльським суспільством дружби.



Монумент Ла Шамбон


Ла Шамбон-сюр-Ліньон - протестантське село на півдні Франції. Під час війни воно сталопритулком для євреїв, що рятуються від нацистів і їх французьких колабораціоністів.

Жителі села ховали євреїв в своїх будинках, добували для них фальшиві документи і продуктові картки, допомагали перебратися через кордон з нейтральною Швейцарією. Історія переслідувань протестантів - релігійної меншини в католицькій Франції, їх симпатія до євреїв, як до народу Старого Завіту, приклад їх пастора Андре Трокми і його дружини Магди, - все це змусило жителів Ла Шамбон вважати, що вони зобов'язані допомогти своїм «сусідам».

Трокми були визнані Праведниками народів світу. На честь Андре і Магди Трокми посаджено дерево, також як і в пам'ять про Даніеле Трокми. На фотографії видно невеликий садок на території Яд ва-Шем і пам'ятна табличка, що увіковічує подвиг жителів села Ла Шамбон.



Монумент Ньюланд


Унікальний приклад колективних зусиль з порятунку - це дії жителів голландської села Ньюланд, які в 1942-43 роках прийняли рішення, що в кожному дворі повинна бути захована одна єврейська родина або хоча б один єврей. Прийнявши на себе колективну відповідальність за те, що відбувається, учасники звели до мінімуму небезпеку доносу, оскільки в «злочині» був задіяний кожен. Всі жителі села - 117 чоловік були удостоєні звання Праведник народів світу.

Арнольда Дове, сина пастора, привернув до підпільної роботи його односельчанин Йоханнес Пост. Цей фермер ніколи раніше не мав справи з євреями або іудаїзмом. Однак коли почалися нацистські переслідування, головною справою його життя став порятунок євреїв.

Так сталося, що Пост майже перед своєю смертю передав Дове турбуватися про переслідуваних. Підпільники переправляли до нього євреїв, призначених для депортації в табір Вестерборк, і Дове шукав для них притулок. Крім того, він здобував для них їжу, фальшиві документи, допомагав грошима.

Монумент на честь відважних жителів села Ньюланд був поставлений в Яд ва-Шем 18 червня 1988 року. Він розташований на спуску в Долину зруйнованих єврейських громад.



Сад Праведників народів світу


Цей Сад заснований на честь тисяч неєвреїв, які ризикували своїми життями заради порятунку євреїв під час Голокосту. Їх імена вибиті в алфавітному порядку відповідно до країни проживання.



За матеріалами: www.yadvashem.org, www.sputnik8.com/ru





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар