Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 23 вересня 2020 р.

Онлайн-подорожі світовими та українськими музеями | Музей Акрополя (Acropolis Museum) в Афінах

Якби древні греки опинилися раптом в сучасних Афінах, немає ніяких сумнівів, куди б вони попрямували. Музей Акрополя не тільки здався б їм рідним місцем, а й надзвичайно захоплюючим рівно так само, як і сучасним відвідувачам. 

На сьогоднішній день музей встиг привернути до себе увагу мільйонів відвідувачів з усього світу не тільки своїми дивовижними експонатами, а й архітектурою. Тому запрошуємо всіх любителів подорожувати в нову цікаву онлайн-подорож до «вінця» музеїв грецької столиці - Музею Акрополя (Acropolis Museum) в Афінах.

У бездоганному, естетично оформленому приміщенні, перебувають шедеври древнього Акрополя, які розміщені таким чином, що здаються ніби в польоті, в просторі. Конструкція будівлі створює враження «прозорого» простору без стін, з непошкодженими видом, де археологічні розкопки проникають в будівлю.

Сяюче світло омиває величезні зали, а панорама, що відкривається дійсно унікальна.

У новому музеї Акрополя знаходяться археологічні знахідки, зібрані в результаті археологічних розкопок Акрополя в Афінах. Він був спеціально побудований для розміщення кожного об'єкта знайденого в Акрополі та на його околицях, охоплюючи період починаючи з мікенської, римської епох і ранньохристиянської епохи в Афінах.


Будівництво нового музею Акрополя було нелегким завданням для Греції.

Перший музей Акрополя (тепер його називають старий музей) був побудований в тіні Парфенона в самому Акрополі, в кінці 19 століття. Однак, цей музей не зміг вмістити всі експонати, оскільки через кілька років, при археологічних розкопках Акрополя були знайдені нові експонати, які стосуються періоду греко-перських воїн 480 до н.е. Так більшість рідкісних експонатів з Акрополя виявилися в запасниках музею.

Ідея побудувати новий музей Акрополя вперше була розглянута більше сорока років тому, в 1976 році, коли грецький уряд оголосив архітектурний конкурс, щоб вибрати дизайн для нового музею. На жаль, ні цей конкурс, ні наступний в 1979 році не приніс результатів. Третій конкурс 1989 року, відкритий для міжнародних компаній, виграли італійські архітектори Манфреді Ніколетті та Лусіо Пассарелли. 


Однак, через деякий час, після початку будівництва, в основі котловану музею були виявлені значні археологічні знахідки і будівництво було призупинено. Археологічні розкопки показали, що на ділянці будівництва перебувало старе місто з тисячолітньою історією. Була зібрана цінна інформація про повсякденну діяльність і спосіб життя стародавніх людей, що жили під Акрополем.

Будівля зі скла і бетону знаходиться в історичному районі Афін, що має назву Макрігьяні, який розташований на південному сході від Акрополя. Загальна площа музею 25 000 квадратних метрів, в музеї є виставкові площі 14 000 кв.м. Постійна експозиція музею становить понад 4000 експонатів.

Триповерхова будівля знаходиться всього в 300 метрах від Парфенона, поруч зі станцією метро Акрополь. Відвідувачі музею Акрополя можуть побачити розкопки стародавнього міста через отвори в скляних підлогах на першому поверсі музею.



Постійна експозиція музею включає:

📌Експозиція «Схили Акрополя» - де можна побачити поточні розкопки під будівлею музею.

📌Акрополь в давнину.

📌Зал Парфенона - тут представлені гравіювання, що збереглися в Греції (в тому числі портрети Посейдона, Аполлона, Артеміди, Афродіти та Ерота), й такий самий захоплюючий вид на Парфенон через скляну стіну.

📌Інші пам'ятники класичного Акрополя.

📌Скульптури класичного періоду.

📌храм Артеміди.

📌Інші експонати часів класицизму, еллінізму та Римської імперії.



На першому поверсі розташований зал «Схили Акрополя». Підлога цього залу зроблена спеціально під нахилом, щоб передати відчуття сходження на Святу Скелю. У залі «Схили Акрополя» представлені предмети, знайдені під час розкопок для будівництва музею. Це пляшечки від парфумів, посуд для симпозіумів, баночки для косметичних засобів і скриньки для прикрас. Також предмети прикладного мистецтва, які відображають повсякденне життя, що відбувалося колись на схилах акропольського пагорба, де виявлені будинки простих жителів поліса, а також святилища.


На другому поверсі знаходиться зал «Архаїчного періоду» починаючи 700  р. н.е до кінця періоду перських воєн (480-79 до н.е.). Протягом цього періоду, міста-держави перейшли від аристократії до тиранії і зрештую до демократії. Контраст вестибюля першого поверху і залу другого поверху архаїчних часів є вражаючим. Зал раптом наповнюється світлом, повністю змінюючи атмосферу музею і акцент зміщується на прекрасних статуях, освітлених сонячним світлом. Природне освітлення залу відбувається через скляну стіну. Відвідувачі можуть ходити навколо скульптур і милуватися кольором скульптур, який збережений на багатьох статуях.


Один з найвідоміших залів музею - зал «каріатид з храму Ерехтейона». Каріатиди є головним багатством, яке знайдене на розкопках.

На другому поверсі музею знаходиться затишний ресторан, який є популярним місцем для зустрічей. Добре оформлений ресторан з балконом і терасою з яких відкривається вид прямо на Акрополь. Чорна мармурова підлога ресторану та стіни повністю зі скла тонко фільтрують світло об'єднуючи все в єдину гармонію, що зробить ресторан особливо затишним.


На третьому поверсі можна знайти експозицію присвячену Парфенону. Цікаве архітектурне рішення залу. Він розгорнутий під кутом 23 градуса на відміну від головної будівлі, що точно відображає розташування щодо частин світу храму Парфенон на Акрополі. Невеликий інформаційний центр Парфенона на цьому поверсі показує кожні 20 хвилин документальний фільм про історію Парфенона.

«Зал Парфенону». Верхній поверх музею присвячений Парфенону. Тут представлені його фронтони, фризи та основа. Вся експозиція фризів Парфенона розташована навколо прямокутного фасаду з цементу, який має точні розміри Парфенона. Кожна панель розміщена між витонченими колонами з нержавіючої сталі, фронтони розташовані зі східного та західного боків. Фриз Парфенона розташований як було задумано самим Фідієм. Фриз довжиною 160 метрів зображує святкову ходу на честь богині Афіни.



Таким чином, відвідувачі можуть насолодитися видом всього скульптурного оздоблення Парфенона, як це було на будівлі храму в епоху Перикла.



Здійснити віртуальну екскурсію по Музею можна 👉 ТУТ


Короткий візит до музею Акрополя👇





За матеріалами: www.viktoriagrektur.comwww.discovergreece.com





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар