Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

суботу, 15 лютого 2014 р.

Про те, що не надто яскраве. День п’ятий


«Половина знаний состоит в том, чтобы знать, где искать знания»
Стас Сбитнев

Сьогодні, за графіком, в бібліотеці вихідний. Чи означає ж це, що вихідний в бібліотеці?! Зазвичай ні. Насправді, бібліотекар не буває вихідним. Це така дивна професія!..
Вона немов би хронічна, невиліковна хвороба: якщо вже взяла тебе – то не відпустить. Хіба що більшість людей від хвороб страждає, а ми від своєї, «хвороби бібліотечної», аж зовсім ні. Бібліотека, книга, читачі – то є велика і справжня любов на все життя! 
Якщо любов до книги є природньою потребою більшості людей, то любов до бібліографії – зовсім інше. Це – дивовижне заняття розраховане на людей, які не тільки люблять книгу, а й мають глибокі фахові знання про неї. Секрети бібліографії доступні не кожному, ба навіть більше: висококласним бібліографом треба народитись. 
Пам'ятаєте відомий вислів «If you don't blow your own horn, no one will do it for you»? Хвалитись-то ми не збираємось, але сьогодні, в останній день нашого «літопису» про життя бібліотеки, мова піде саме про інформаційно-бібліографічний відділ, про БІБЛІОГРАФІВ.

Цікаво, що ВікіпедіЯ досить небагатослівна у визначенні цієї професії: «Бібліограффахівець у галузі бібліографії», - каже вона.
Більш ранні (паперові!) словники давали більш широке визначення: «Бібліографи - особи, які організовують роботу бібліотек, довідково-бібліографічних та науково-інформаційних служб, описувачі книг, укладачі каталогів, особливо цінні їхні праці для дослідників і масового читача»
Фразеологічний словник російської літературної мови визначає бібліографа як «библиотечную крысу»іронічно, зневажливо висловлюючись про нього, як людину розумової праці. Є версії: «людина, яка любить книги», «ботанік», «любитель книг до божевілля». Є й інші цікаві варіанти: «прізвисько» «книжковий черв’як» відноситься до людини, яка, можна сказати, «живе в книгах», тобто до знавця.
Є думка, що даний вираз прийшов до нас з англійської мови, від ідіоми bookworm noun - книжковий черв'як, любитель книг, бібліофіл.
Але, які б словники і що нам не казали, вони спільні в одному: гарний бібліограф потребує хорошої пам'яті, високих комунікативних здібностей, емоційної стійкості та аналітичного мислення. Ніяк не обійтися і без хисту довго і ретельно виконувати одну і ту ж саму роботу, не втрачаючи при цьому здатності до зосередженого і поглибленого аналізу. Якщо так вже прискіпливо подивитись, то все, про що говорять словники, - то правда, але як же багато нового з’явилось в професії, того, про що колись напишуть!

Бібліографи, які працюють в нашому «мозковому центрі», як кажуть деякі постійні користувачі про відділ інформаційно-бібліографічної роботи, Божою ласкою, поєднали в собі написане і ненаписане.
На протязі минулих чотирьох днів, нашим бібліографам довелось не тільки збирати, аналізувати і систематизувати інформацію, наповнювати електронний каталог, виконувати довідки, складати бібліографію на поміч…, тобто займатись щоденною, суто бібліографічною справою.
На протязі минулих чотирьох днів (тижнів, місяців, років) вони ще забезпечували супровід всіх тих заходів, про які ми Вам вже розказали. А (відкриваючи трішки секретики) скільки раз дзвінки від тих, хто «нагорі»?! І… прощавай улюблений наш МАРІк, до зустрічі, бо ж прийшли «доручення»! До речі, повинні познайомити Вас з нашим МАРіКом. Якщо раніше бібліографу необхідно було навчитись писати спеціальним «бібліотечним почерком» (такий собі креслярський шрифт, з нюансами), то зараз краще навчитись друкувати наосліп, тому що картки ми вже не пишемо, а працюємо в спеціалізованій програмі АІБС «МАРК SQL» (по-домашньому, з любов’ю МАРіК). 
Наш МАРіК – непоганий хлопчина був би, але трішечки підстаркуватий, то бува, злетить щось в налаштуваннях… Довелось нашим бібліографам в скриптах навчитись орієнтуватись. Бо хто ж допоможе?!
А до того (вже заразом) довелось освоювати ази HTML, створювати блоги і гарненько освоїти краудпеттінг, навички спілкування і роботу з шанувальниками бібліотеки в соціальних мережах і офф-лайн. 
Хоча, на відміну від колег із відділів обслуговування, бібліографи не проходять за день багато кілометрів і не підіймають багато кілограм, з ними виходить, як з персонажем з відомого фільму: Покажчик? – Я. Блог? – Я. Рубрикатор? – а також Я. То весь список, мабуть, оголошувати вже й не станемо, щоб Ви від нас не потомились. 
Наостанок, зазначимо тільки одне:
Все те, чим щоденно і старанно займаються наші бібліографи, вони роблять із любові, з любов'ю і заради любові до Вас, 
дорогі наші Друзі-Відвідувачі-Користувачі! 
ТО Ж ЛАСКАВО ПРОСИМО!

2 коментарі:

  1. Щиро дякую за таку цікаву розповідь про робочий тиждень вашої бібліотеки! Надзвичайно сподобалося все!!! Бажаю і надалі натхнення, успіху та цікавих ідей!

    ВідповістиВидалити
  2. Ми, в свою чергу, щиро дякуємо Вам, пані Тетяно, за відгук.
    Нам дуже приємно, що наша скромна праця отримала таку високу оцінку!
    Бажаємо і Вам нових досягнень в роботі, миру, радості та доброго здоров'я!

    ВідповістиВидалити