Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

суботу, 4 січня 2020 р.

Новорічна круговерть

Новий рік – найулюбленіше та найчарівніше свято для дітей. Бо настає для них казковий час: звичайна лісова ялинка стає центром святкового дійства, де малеча зранку на Новий рік знаходить бажані подарунки, а яскраві феєрверки створюють гарний настрій. Такий чудовий настрій панував у вихованців дитячого садочка №467, куди ми і завітали.

Свято Новий рік – це гарна нагода познайомитися з культурою та традиціями інших країн, а ще дізнатися, коли та як проходить святкування Нового року на інших континентах. А у цьому нам допоможуть наші вірні друзі – книги, енциклопедії та глобус.

Перша країна, куди ми потрапили – це чарівна Італія. «Ой, а у цієї країни привабливий вигляд на глобусі! Схожа вона на чобіток, який загубив кіт з казки» – весело гомоніла малеча. Святкують Новий рік італійці у той самий день, що і українці. Діти отримують подарунки, але не від діда Мороза, а Баббо Натале. У новорічну ніч усі італійці одягають щось червоне, навіть поліцейським дозволяють одягати червоні шкарпетки.

Наступна наша країна Данія. Не зважаючи на те, що в цій країни зима набагато суворіша за нашу, подарунків і свят у малечі від цього не менше. Подарунки дітям відразу дарують два Діда Мороза – Юленіссе та Юлеманден. 

Далі нас глобус запросив до Китаю, але Новий рік у цій країні відзначають в період між 21 січня і 21 лютого (за своїм східним календарем) і це свято називається – Святом Весни. Урочистості тривають 15 днів і закінчується вони Святом ліхтарів. А ось в Індії Новий рік називається Дівалі, або Фестиваль Вогнів. Проходить він у кінці жовтня або на почату листопада. У цей день прийнято дарувати цікаві подарунки. 

Після крижаної зими ми потрапили у спекотне літо, під палаюче сонце на інший континент. Це Мексика. Традиції та звичаї святкування істотно відрізняються від поширених у світі. Замість ялинки – піньята, своєрідна паперова лялька, всередині якої розміщуються різноманітні подарунки. Та щоб їх отримати, треба з заплющеними очима розбити цю ляльку. Це улюблена розвага мексиканських дітей.

Помандрувавши по світу, наші маленькі друзі повернулись до своєї рідної домівки, до України: згадали свої традиції, взяли участь у вікторині. І теж вирішили зробити цікаві подарунки для своєї родини та друзів. Майстер-клас «Подаруночок-пакуночок» мав на меті зробити незвичну прикрасу для ялинки, у яку можна покласти цукерки, горішки та подарунки.

Про традиції святкування Нового року в різних країнах можна розповідати довго. Але, де б не зустрічали люди Новий рік, всі вони пов’язують із цим святом світлі надії, щасливі зміни. Ось чому це свято залишається улюбленим, очікуваним, чарівним для всіх жителів різних країн світу!


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

2 коментарі:

  1. Пусть будущий год станет лучше, чем прежний — счастливей, светлей, веселей, безмятежней. Здоровья вам, достатка, улыбок друзей, удачи, эмоций и ярких идей!

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже дякуємо, Олено Евгенівно, за чудові побажання! Нехай для Вас цей рік також стане ще вдалішим, радіснішим та щасливішим!

    ВідповістиВидалити