Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

неділю, 19 січня 2020 р.

Вікіпедія: що ми знаємо про неї

День народження подобається багатьом. Але, дню народження, який відбудеться у січні, порадіти може кожен. У 2020-му році всесвітній онлайн-енциклопедії «Вікіпедія» виповнюється – 19 років, а її україномовній версії – 16.

Тому, нова зустріч з ліцеїстами «Кадетського корпусу», присвячена саме україномовному розділу Вікіпедії, яка на сьогодні за кількістю статей перебуває вже на 11-му місці серед європейських вікіпедій та на 3-му місці серед вікіпедій слов’янськими мовами.

Сьогодні неможливо уявити світ без Інтернету, Вікіпедії. Вони торкаються більшості сфер нашого життя: реферати, презентації, дипломна робота – майже все, чого ми не знаємо, можна знайти у Вікіпедії. За обсягом відомостей і тематикою Вікіпедію вважають найповнішою енциклопедією, яку коли-небудь створювали за всю історію людства. Але, за своєю суттю, Вікіпедія – це третинне джерело інформації після первинного джерела – історичного документа, та вторинне джерело – статті та монографії.

Тому, довіряти потрібно перевіреним та надійним матеріалам. Попри те, що інтернет зайняв гідне місце в нашому житті, технічні засоби зв’язку часто дають збій, інформація зникає. Натомість, друковані матеріали, книги залишаються і будуть існувати століття. Тому, книга – це незамінний та надійний помічник у сучасному світі. І слухачі це довели: під час нашого заходу ними були розібрані книги з різною тематикою, які ми їм принесли для ознайомлення. Це вражає!

Отримавши цікаву та корисну інформацію про створення та розвиток української версії Вікі, ліцеїсти взяли активну участь в обговоренні перспектив розгалуження і поліпшення якості статей, а також проявили зацікавленість пропозиції взяти участь у «редагуванні» сторінок Вікіпедії. Для цього ми виготовили логотип всесвітньої інтернет-енциклопедії з шоколаду та у середину цієї кульки поклали роздруковані тексти на різноманітні теми. «Вікі-тренажер» не всім нашим знавцям підкорився, але викликав позитивні емоції та змотивував, щоб «підтягнути» деякі питання, а це гарна нагода завітати до бібліотеки.

Завершуючи візит до ліцеїстів ми сподіваємось, що серед наших юних друзів знайдеться майбутній редактор або навіть автор нашої ще молодої, але вже такої великої української Вікіпедії!



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар