Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

неділю, 26 січня 2020 р.

Як зупинити дитячу істерику

Часто діти дуже бурхливо висловлюють власні емоції. Експерти пояснюють, коли батькам варто непокоїтись через поведінку дитини. Істерики – цілком нормальна реакція для маленької дитини, яка ще не вміє опановувати емоції чи виражати свої потреби словами. Але, якщо дитина під час істерики б’ється головою об стінку чи кидає предмети в іншого – це привід поговорити з вашим педіатром. 

Інший тривожний сигнал – декілька істерик в день, які тривають декілька хвилин. Це може бути ознакою розладу регуляції поведінки (DMDD). Цей діагноз часто ставлять дітям старше 6 років. В таких випадках важливо звернутись до спеціаліста, який навчить дитину опановувати емоції, а батькам – правильно реагувати на істерики. 

Психолог нашої бібліотеки – Олена Степанівна Черниш, у межах співпраці з Київським міським центром реабілітації дітей з інвалідністю, на черговому занятті «Школи батьківства» розповіла батькам як зупинити дитячу істерику.


Кусання та биття

Ніхто з батьків не хоче, щоб її дитина кривдила інших. Проте, деяку поведінку ми виправдовуємо маленьким дітям. «Кусатися через злість – цілком нормально для розвитку дитини, яка ще не навчилась соціальним нормам та не вміє належним чином контролювати власні емоції,» - каже Дженіфер Даффан. Але, також вона додає, що намагання завдати собі шкоди – дуже тривожний симптом, і батькам варто звернутися до педіатра або дитячого психолога.


Погана вимова слів 

Діти не завжди правильно вимовляють слова. Це може бути цілком нормально, а ще дуже кумедно і мило. Але в якому віці мова вже має бути правильною? Логопед Ніколь Вем радить батькам наступне: «Спробуйте розбити слова на окремі звуки чи склади та попросіть дитину повторити. Якщо, навіть після цього дитині важко вимовити слово правильно, зверніться до спеціаліста, щоб оцінити, чи рівень володіння мовою відповідає віку дитині».


Відмова спати

Ну, хто в дитинстві намагався бойкотувати сон? Діти часто бояться пропустити щось цікаве, тому намагаються відтягнути час, коли треба спати, до останнього. Але, якщо дитина дійсно боїться лягати спати, є прояви тривоги у неї, батькам варто звернути на це увагу. Не нехтуйте страхами дітей. Для них вони цілком реальні. Спробуйте звернутись до спеціалістів, щоб вирішити цю проблему.


І пам’ятайте: часто агресія та істерика дитини – це лише індикатор емоційного стану дорослого. Тому, так важливо навчитися самому звільнятися від гніву. Це стане безцінною допомогою для дитини.


Після проведення психологічного тренінгу, психолог відповіла на численні запитаня  батьків.


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар