Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 28 травня 2021 р.

Інтерактивна єкскурсія-подорож до Дня Києва «Київ княжий град»

До Дня Києва, працівники нашої бібліотеки провели інтерактивну єкскурсію-подорож «Київ княжий град» зі школярами 5-А класу школи № 95.

За давньою традицією, в останні вихідні травня, кияни відзначають День міста. Це свято дуже важливе для всіх українців, бо Київ – є серцем, столицею нашої України. Та, щоб це свято не пройшло повз молоде покоління сучасних киян, ми запросили до нашої бібліотеки учнів 5 класу 95 школи на інтерактивну подорож «Київ княжий град», щоб разом долучитися до цього свята.

Наш древній Київ оповитий легендами, таємницями. Схили Дніпра приваблюють погляд всіх, хто хоч раз побував у Києві та назавжди залишають у серці любов до цієї краси… Високі кручі з обривистими берегами… Річки Либідь, Почайна, Глибочиця та Киянка, були готовими укріпленнями, які створила сама природа. Тому і не дивно, що наш славетний Київ з’явився на цих пагорбах. З розповіді про його виникнення та розвиток і почалась наша мандрівка.

482 рік офіційно вважається роком заснування Києва. З «Повісті временних літ» ми дізнаємося про засновників міста: Кия, Щека, Хорива та сестру Либідь. Бурхливий розвиток міста почався вже в VIII-IX століттях, коли населення було переважно слов’янським. З цих часів і потрібно, судячи з усього, починати відлік історії Києва, як центру та точки об’єднання місцевих слов’янських племен.

Всім нам подобається спілкуватися з людьми, які багато чого знають, а особливо про своє рідне місто. От і ми вирішили поповнити наші знання з нашими друзями-читачами про історичний Київ. За допомогою мапи «Святковий Київ за один день» та вікторини «Як ти знаєш своє місто» почали екскурсію по видатних місцях.

За невеликий проміжок часу ми мали змогу побувати біля пам’ятників: засновникам міста на набережній та Хрещатику; «відвідали» Старокиївську гору, капище, Десятинну та Андріївську церкви; Володимирську гірку, Аскольдову могилу. Маючи такі знання, ми впевненні, що наше молоде підростаюче покоління зможе розказати та показати гостям міста наш славетний Київ. І все це знову ж таки можливо, тому що наша бібліотека робить все, щоб заохочувати молодь до читання, до книжок. 

Сьогодні всі згодні, що швидкий доступ до інформації можливий завдяки інтернет-ресурсам, ґаджетам. Але, треба пам’ятати, що електронна інформація не надійна у сучасному світі. Існують віруси, програми, які виконують несанкціоновані дії, мають руйнівну дію, після чого інформацію неможливо зберігати Word документах, інших каталогах, і, взагалі, неспроможність нормально працювати. Тому, цінуйте книгу, бо «… бібліотека є єдиною надією» та «паперовою пам’яттю людства» (Шопенгауер).

А на згадку про цю святкову подію, наша колега підготувала на 3D-принтері сувеніри у вигляді букви «К». Чому буква «К»? Все дуже просто: Київ, князі, каштани, калина, котлета по-київські…

Протягом століть були злети та падіння, перемоги та поразки, кожна сторінка в історії Києва важлива, немає незначущих. Є й та, яку ми пишемо сьогодні.





❁ З Днем народження, Києве! Зі святом, кияни!❁

 



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар