Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

суботу, 22 травня 2021 р.

Українські вишиванки – мов промінчики світанку

До творчої майстерні нашої бібліотеки на свято вишиванки завітали учні 1-В класу СШ №27.

Кожного року у третій четвер травня в Україні відзначається Всесвітній день вишиванки. Вишиванка – це не лише майстерня творіння золотих рук народних умільців, а й оберіг долі, дому, врожаю. Національне вишивання – це скарбниця звичаїв, обрядів, вірувань українського народу.

Українська вишиванка бере свій початок у період трипільської культури, це підтверджують археологічні знахідки, які були знайдені на території сучасної Черкащини. 

Перші вишивки на території слов’янських країн мали більш релігійний зміст та оберігали власників від зла. За часів Київської Русі набуло розквіту мистецтво вишивки золотими та срібними нитками. 

За часів козацтва, на рубежі XVI і XVII століть, українська вишивка почала отримувати свої більш-менш сучасні риси: змінюється малюнок вишивки, геометричні форми, більш досконалим стає національний костюм.

З набуттям незалежності України, інтерес до вишивки, національної творчості дуже зріс. Вишита сорочка – це вже не музейний експонат, а частина сучасного та стильного образу, яка є доступною для кожного українця. 

Останнім часом українські вишиванки та вишиті речі стають популярнішими за будь-який модний бренд. Світові будинки моди (Valentino, D&G та інші) зробили свій вибір на користь українського етнічного одягу, а популярність та актуальність вишиванки була підтверджена авторитетним модним журналом Vogue.

Наші юні друзі мали змогу отримати не лише цікаву інформацію про вишиванку, а й власноруч роздивитися вишиті вироби, ілюстровані з цієї тематики книги.

Також незабутнє враження у малечі залишила екскурсія оновленою бібліотекою, де вони отримали все те, що хоче допитливий дитячий розум: інтелектуальні ігри, сучасні журнали та книги; для кмітливих бізіборд, пазли.

Попереду канікули, тож ми запрошуємо всіх дітей з батьками до нашої сучасної бібліотеки, де кожна дитина, незалежно від віку, зможе знайти для себе улюблену справу для відпочинку!







Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар