Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 23 серпня 2021 р.

30 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНІЙ УКРАЇНІ!


ЦЬОГО РОКУ УКРАЇНА СВЯТКУЄ 30 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ!
Але так мало людей знають СПРАВЖНЮ УКРАЇНУ
і що вона дає всьому світові.

ТОЖ ДИВИСЬ 30 ДОСЯГНЕНЬ НАШОЇ НЕЗАЛЕЖНОЇ КРАЇНИ



Україна - одна з найбільших країн Європи, географічний центр Європи, найспівучіша нація у світі, житниця Європи


                            насправді найбільша   

                              41 588 354 жителів
603 548 км2                                                   $153.8 млдр ВВП   
          

СПОРТ

🔵Віталій Кличко переміг у 45 із 47 важковагових боїв і став яскравим представником професійного боксу. Віталій та Володимир Клички були найчастіше згаданими важковаговими рекордсменами, занесеними до Книги рекордів Гіннеса.

🔵Андрій Шевченко — найвідоміший український футболіст у світі. Грав на позиції нападника в командах «Динамо Київ», «Мілан», «Челсі» і в Національній збірній України з футболу. Він отримав нагороду «Золотий м’яч» у 2004 році.

🔵Футбольна команда «Шахтар» (Донецьк) виграла кубок UEFA у фінальному змаганні з командою «Вернер» (Бремен) у Стамбулі у 2009 році. Це перший у незалежній Україні футбольний переможець, що став володарем кубку UEFA. Команда пройшла в Лігу Європи у 2015–2016 роках.

🔵Вперше Україна та Польща стали організаторами чемпіонату Європи з футболу. Футбольні фанати з усього світу відвідали Київ, Львів і Донецьк, щоб подивитися гру.

🔵Олег Лісогор — український рекордсмен з плавання брасом, який побив рекорд у 50-метровому запливі на довгій воді з результатом 27.18 секунд і отримав 2 світових титули у 50-метровому заплаві брасом у 2001 і 2007 роках.

🔵РусланПономарьов  український наймолодший гросмейстер з шахів у період з 2002 по 2004 роки. Він зайняв 2 місце у чвертьфіналі у 2007 році та на Світовому Кубку Чемпіонів у 2005 році, на турнірі Donostia Chess Festival і Кубку Світу ФІДЕ 2009.

🔵З 1996 року Україна бере участь у змаганнях як незалежна країна. Наші спортсмени виграли 67 золотих, 69 срібних і 92 бронзових медалі (всього 238). Це підняло Україну на 23 місце в рейтинг-таблиці нагород за весь час існування Паралімпійських ігор, на 44 в Атланті в 1996 році та 3 в Ріо у 2016 році.

🔵Владислав Терзюль — перший серед українців, хто піднявся на всі гори-восьмитисячники.

БІЗНЕС ТА ІТ

🔵Українська компанія Reface розробила продукт штучного інтелекту. Це додаток, що за секунди перетворює твоє обличчя на подібне до знаменитості. Додаток Reface посів перше місце в американському AppStore, відтак випередивши таких гігантів як TikTok, Netflix, Hulu та Disney.

🔵Petcube — це українська стартап-компанія, що займається розробкою апаратного та програмного забезпечення. Цей продукт посів третє місце у світі відповідно до одного з найпопулярніших зоо-оглядів США.

🔵Дія — український веб-додаток та електронний сервіс з управління документами у смартфоні. Основними функціями додатку є розпізнавання та відправлення документів. Додатком користується більше 6-ти мільйонів людей.

🔵Banda — це українська креативна агенція, що отримала 6 нагород Red Dot Awards у 2019 році та найпрестижнішу нагороду світу в галузі маркетингових комунікацій — Effie. Banda була названа найвпливовішою незалежною агенцією у світі

🔵Слава Балбек — архітектор з України, засновник і директор компанії balbek bureau — майстерні архітектури та дизайну. Компанія отримала велику кількість міжнародних нагород.

🔵KSENIASCHNAIDER — київський бренд доступного одягу. Створений у 2011 році, він був всесвітньо визнаний у 2016 році завдяки введенню в обіг поняття демі-денім. 

НАУКА І ТЕХНОЛОГІЇ

🔵Державне підприємство «Антонов» — український виробник літаків, відомий розробкою і створенням найбільшого у світі транспортного літака — підіймача вантажу АН-225 «Мрія».
Цей літак може перевозити до 250 тонн!

🔵У 1995 році ракету Зеніт-3SL було запущено 35 разів, з яких тільки 3 рази були неуспішні. Зеніт-3SL здатен виводити на орбіту від 11 до 15 тонн корисного вантажу.

🔵Українська вчена Інституту молекулярної біології та генетики Національної Академії Наук України Ольга Броварець визначила причину потрапляння в ДНК людини мутованих хромосом, що призводять до небезпечних і смертельних захворювань, таких як рак.

🔵Talking gloves. 4 українських студенти сконструювали рукавиці, що допомагають розуміти людей з вадами слуху та мовними розладами. Вони працюють за допомогою сенсорів, що опрацьовують і перекладають мову у текст на смартфон.

🔵Viewdle — українська компанія, яка представила технологію розпізнавання обличчя. Вона була створена у 2006 році Єгором Анчішкіним та Юрієм Мусатенко, а в жовтні 2012 року її купила корпорація Google.

КУЛЬТУРА, КІНО ТА МИСТЕЦТВО

🔵Український шеф-кухар Євген Клопотенко разом із державними інституціями подали до ЮНЕСКО заявку про внесення борщу до нематеріальної культурної спадщини.

🔵Під час Паризького тижня моди 2015-го року українська модельєрка Віта Кін представила вишиванку як сучасний богемний стиль.

🔵Деякі голлівудські зірки, такі як Міла Куніс, Дастін Хоффман, Міла Йовович, Девід Духовни, Сильвестр Сталлоне, Стів та Лів Тайлер, Стівен Спілберг, Леонардо Ді Капріо та інші, мають українське коріння або емігрували, здобувши славу в США.

🔵У 2018-му році український продакшн Radioaktive Film отримав нагороду Production Service Company of the Year від Shots Awards. Працювали з Apple, Hennessy, Renault, Universal, Lenovo, Audi та іншими.

🔵«Атлантида» — український постапокаліптичний фільм, що отримав титул найкращого фільму в розділі the Horizons на 76-му Міжнародному кінофестивалі у Венеції. Також кінострічка була обрана як the Best International Feature Film на 93-й премії «Оскар», але так і не була номінована.

🔵Українська студія Gloria FX створила візуальні ефекти для відеокліпів «Eenie Meenie» Джастіна Бібера та Шона Кінгстона, «Stay with me» Томаса Андерса, «Up & Up» гурту Coldplay та для багатьох інших. Студія отримала нагороду MTV Music Awards за відеокліп «Up & Up».

🔵Київ став міжнародною столицею відеопродюсування. Деякі з найяскравіших музичних виконавців, такі як Bring Me the Horizon, Twenty One Pilots, Майлі Сайрус, Hurts, Coldplay та бренди BMW, Diesel та Jack Daniel's виявили бажання знімати свої рекламні ролики в Києві.

🔵Україна стала першою серед східноєвропейських країн, що двічі виграла в пісенному конкурсі Євробачення. У 2004 році Руслана виграла Євробачення з піснею «Дикі танці», а у 2016-му — Джамала з піснею «1944».

🔵Українська електронна музика є однією з найяскравіших галузей, представники якої не залишаються непоміченими в міжнародній спільноті. В Україні народились ді-джеї, які відомі всьому світові: DJ Nastia, Miss K8 та DJ Stanislav Tolkachev.

ТУРИЗМ

🔵Маловідомі туристичні місця - Кінбурнська коса, Скелі Довбуша, Актовський каньйон, Українські Мальдіви - Острів Джарилгач, Олешківські піски - найбільша пустеля у Європі, Бакота, Військова база «Памір», Озеро Свитязь - найглибше озеро України, Дунайський біосферний заповідник - дім пеліканів.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).




Немає коментарів:

Дописати коментар