Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 9 серпня 2021 р.

Бібліотека ім. М. Костомарова - центр іспитування на визначення рівня володіння державною мовою


Інтернет-центр нашої бібліотеки з 19 липня перетворився в спеціальний іспитових майданчик для проходження іспиту на визначення рівня володіння державною мовою. Таким чином бібліотека вносить свій вклад у розвиток української мови та формує інтелектуальний осередок у своїй спільноті.

В липні 2021 р. розпочався новий етап втілення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Тепер посадовці при прийомі на роботу, а також особи, які набувають громадянство України, повинні будуть підтверджувати знання державної мови. В сфері культури також посилюються вимоги, втім, вони, здебільшого, не нові, просто відтепер стають обов’язковими до виконання.

В Києві діють вісім центрів іспитування, включаючи Національну комісію зі стандартів державної мови. Наша бібліотека є однією з чотирьох бібліотек міста, які приєдналися до мережі іспитових центрів (та єдиною в Шевченківському районі). З 19 липня в бібліотеці розпочалось проведення іспитів на рівень знання української мови для державних службовців та охочих здобути громадянство.


Іспит на рівень володіння державною мовою змінюється

Національна комісія зі стандартів державної мови в серпні оновила іспит на рівень володіння державною мовою для державних службовців. Зокрема змінюється час, відведений для складання іспиту.

Тепер він становитиме 30 хвилин. Це впливає на структуру іспитової роботи – Комісія трансформувала письмовий блок іспитової роботи та оптимізувала набір завдань. Письмова частина складатиметься з тестів: їх стане менше, але вони будуть складнішими. Усна частина міститиме 1 завдання – монолог.

Етапи складання іспиту залишаються незмінними: претенденти повинні зареєструватися у системі exam.mova.gov.ua та бути фізично присутніми у місці проведення іспиту. Комісія своїм рішенням встановлює результати іспитів протягом 15 календарних днів та вносить дані у реєстр державних сертифікатів, що має забезпечити прозорість іспиту.

Скорочення тривалості іспитової сесії та зміна структури іспитової роботи дасть змогу істотно збільшити пропускну здатність мережі іспитових центрів.

Іспит на визначення рівня володіння державною мовою для осіб, які мають намір набути громадянство України, лишається незмінним – його тривалість орієнтовно 2 години.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар