Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 26 серпня 2021 р.

Інтерактивне заняття «Хімічний коктейль»


Як надихнути та зацікавити дитину наукою? Як показати, що шкільна програмна теорія дуже важлива для майбутнього дітей? Тільки через інтерактивні дослідницькі заняття. Адже вони показують, як саме відповідні формалізації та закономірності проявляються у навколишньому середовищі. 

Наша бібліотека – чудова платформа для ефектних експериментів, тим паче, що літні канікули ще тривають. Ми робимо складну науку цікавою, легкою та доступною, а  головне  наші експерименти не потребують спеціальної підготовки та дорогого обладнання. Більшість компонентів 100 відсотків є у кожного вдома.


Всі ми знаємо, що повітря знаходиться навколо нас, у воді. Дослід «Вийти сухим з води» був цікавим тим, що наочно проілюстрував, що папірець, який знаходився усередині склянки залишився сухим не дивлячись на те, що склянка була повністю занурена у воду. Висновок: папір не намокає, бо його захищає шар повітря. Наші експерименти «пішли» далі. Ми у тих же прозорих склянках зробили декілька дірочок і повторили дослід: занурили склянку з папером у воду. Результат: папір виявився мокрим, бо повітря через дірочки звільнилося.

Також повітря допомагає триматися на поверхні води. Це довів наступний експеримент з гумовими кульками, камінням та водою. Камінчик у середині надутої кульки тримався на поверхні води, а другий без повітря потонув.


Наступний експеримент найулюбленіший серед дітей – вулкани! Наші складові для досліду: вулкан (зроблений власноруч), сода, оцет, мильний засіб, барвник. Наше «кипляче» жерло вулкану було безпечним для всіх присутніх. Адже молекули оцту, які зустрілись з молекулами соди та рідкого мила, вступили в реакцію й утворили нові речовини: воду, сіль та вуглекислий газ, бульбашки якого й проявляються у вигляді лави, що цілком безпечно для оточуючих. Радощам дітей не було меж!

Наука всюди: вона впливає на наше життя, контролює природні явища й механічні об’єкти, з якими ми щодня контактуємо. Це означає, що все, що ми бачимо, чуємо, пробуємо на смак, до чого торкаємося, чий запах відчуваємо – це наша можливість пізнавати щось із наукової точки зору. 

Можливо, батьки не завжди можуть відповісти на запитання допитливих юних дослідників, але це гарний привід знайти разом з дитиною всі відповіді. Головне – навчити дитину з радістю дізнаватися, як влаштований наш світ!





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар