Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 30 жовтня 2023 р.

Історичний екскурс «Докняжа доба: невідомі факти, легенди і міфи»


Читачі бібліотеки під керівництвом кандидата історичних наук Л. Медвідь, занурилися у таємничий світ давньоруської історії та культури,  розглянувши докняжу добу, а саме походження перших українців.

Походження українців тісно пов’язане з племенами, що колись жили на землях сучасної України або мігрували через них. Таких племен і народів було немало: скіфи, гуни, сармати, слов’яни, половці, татари. А задовго до них територію України населяли первісні племена: кроманьйонці, неандертальці, пітекантропи.

Найбільш відомою з архаїчних культур України є трипільська. Початок трипільської епохи в Україні сучасна історична наука датує III – IV тис. до н. е. Ця культура була загальноєвропейською: окрім України, трипільці освоїли величезні простори в Східній Європі. Їх поселення знайдені в Словаччині, Румунії, на Балканському півострові. 

Житла трипільців були більші, ніж сучасні селянські будинки: 4-5 м завширшки і до 20 м в довжину. Іноді зустрічалися будівлі з трьома та двома поверхами, в яких могло проживати до 50 чоловік. Вони розташовувалися по кругу, в середині якого утворювалася велика площа, що могла служити місцем народних зібрань. Розмір трипільських поселень був значним – до тисячі будівель. 

Основою економіки цієї культури служило землеробство і скотарство. Також трипільці були умілими гончарями та навіть створили власну систему писемності. Зовнішній вигляд перших відомих нам жителів України нагадував зовнішність жителів Малої Азії: скошений лоб, орлиний ніс, довгаста, витягнута особа. Вони належали до так званого баскоїдного типу, як, втім, переважаюча більшість населення Європи і Середземномор’я періоду неоліту. 

Деякі українські вчені саме трипільців вважають етнічними предками українців. Наприклад, академік Олексій Соболевський ототожнював їх з пелазгами – предками кіммерійців і скіфів.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар