Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 16 жовтня 2023 р.

Історичний екскурс «Трагічна доля Княжни Євпраксії Мстиславівни – першої жінки, яка написала медичний трактат»


Читачі нашої бібліотеки відкрили для себе вражаючу долю княжни Євпраксії Мстиславівни, яка була фармацевтом та науковцем свого часу.

Євпраксія Мстиславівна (1108-1172) – давньоруська князівна з династії Галицько-Волинських Рюриковичів-Мономахів, імператриця Візантії. Народилася 1108 р. як донька великого князя київського Мстислава Володимировича та шведської принцеси Христини, внучка Володимира Мономаха. Вона була першою жінкою-лікарком, фармацевтом і науковицею. Здобула всебічну освіту, виховуючись при княжому дворі.

У ранньому віці вона вивчала народну медицину, збирала цілющі трави, готувала настої та лікувала ними хворих. Княжна була доброю і чуйною. З однаковим старанням та успіхом Євпраксія Мстиславівна лікувала і знатних людей, і простих селян з навколишніх сіл, і хворих з усього Києва. За це народ полюбив Мстиславну і прозвав її почесним іменем Добродією.

Завдяки своїй власній медичній практиці та дослідженням інших медичних фахівців того періоду, Євпраксія написала науковий трактат "Алімма" (Мазі) у 30-х роках ХІІ століття. Цей трактат був написаний грецькою мовою і отримав велику популярність в середньовіччі. Це була перша відома авторська медична праця, створена жінкою із Київської Русі. На сьогоднішній день оригінал "Алімми" зберігається в бібліотеці Лоренцо Медичі у Флоренції.

Хоча назва наукового трактату "Мазі" може видаватися скромною, сам документ є справжньою медичною енциклопедією ХІІ століття. На жаль, текст трактату до нас дійшов не в повному обсязі, але він складається з 29 розділів та структурно поділяється на п'ять частин.

Перу нашої княжни належить перша значуща збірка про трави та їх використання у лікуванні. Ця праця стала першою відомою медичною роботою в Київській Русі.

Історія Євпраксії Мстиславівни – це не тільки розповідь про жінку, яка перетнула бар'єри гендерних стереотипів в галузі медицини, але й глибока трагедія, яка стосується багатьох аспектів її життя.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар