Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 4 грудня 2023 р.

Історичний екскурс «Марія Магдалина Мазепина – мати І. Мазепи»


В бібліотеці відбувся історичний екскурс, присвячений жінці, яка стояла біля витоків формування української культури та духовності XVII – XVIII ст. — Марії Магдалині Мазепиній.

Гетьманова мати — в миру Марина, походила з розгалуженого українського шляхетського роду Мокієвських з Білоцерківського староства. Рік народження Марини Мокієвської встановити можна лише приблизно — 1624 р. На жаль, не збереглося жодних даних про її юні літа. Деякі обставини вказують на те, що її виховували дбайливо. Дослідники вважають, що освіту, як на той час, Магдалина мала добру. Про це свідчать, зокрема, її вишуканий почерк, характер письма й підпис. Один із його зразків знаходився у музеї В.В.Тарновського: «Maryia Magdalena Mazepina monasterov panienskich Ihumenia Peczarskiego Kiiovskiego i Hlichowskiego».

Як зазначає відомий український історик Сергій Павленко, Марія-Магдалина завжди підтримувала свого сина і захищала його. Низка документальних свідчень дає підставу стверджувати, що вона не тільки старалася захистити Івана Мазепу від донощиків, а й допомагала йому залагоджувати конфіденційні політичні справи. Вона була не просто матір’ю для гетьмана, що щиро любила свого сина, а його великим другом, опорою, мудрою, сильною духом жінкою, яка аж до самої смерті залишалася для нього щирою порадницею і надійною помічницею.

Перед сучасними і майбутніми поколінням українців постає завдання - зберегти пам’ять про Марію Магдалину Мазепину, щоб ім’я цієї святої мудрої жінки не загубилося у товщі української історії!




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар