Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 11 грудня 2023 р.

Літературна візитка «Талант, що прагнув до зірок» (Микола Хвильовий)


Наша бібліотека презентувала читачам літературну візитку, присвячену українському прозаїку, поету, публіцисту, політичному діячу, одному із основоположників пореволюційної української прози, одному з найвідоміших представників Розстріляного відродження – Миколі Хвильовому.

Микола Фітільов (літературний псевдонім – Хвильовий) основоположник цілої течії в українській літературі ХХ століття – течії активного романтизму. Він називав себе романтиком і мріяв прожити до 150 років. Любив полювати, проте не залишив шансу спецорганам вполювати себе. Для нього цифра 13 була щасливою: народився 13 грудня 1893 року і запланував останню главу свого життєвого роману на 13 травня 1933 року. 

Ведуча нагадала присутнім, що Микола Хвильовий передчасно загинув, на сороковому році життя. Понад 50 років ім’я цього талановитого письменника було викреслено з історії української літератури, його твори не перевидавалися, а прижиттєві видання були під забороною. Тільки у 1995 році в одному з парків Харкова з'явився кенотаф із вирізаним написом «Хай живе дух неспокою».

Ім'я Хвильового знову з'явилося в нашому суспільстві лише після того, як Україна стала незалежною. З того часу митець зайняв гідне місце серед найталановитіших майстрів слова початку ХХ століття.


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар