Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 7 грудня 2023 р.

Арт-проєкт «Імунітет Гідності» | Зустріч з письменницею Гайжевською Любов’ю Олександрівною


Цими днями в межах арт-поетичного проєкту Музею історичного центру міста Києва «Хроніка Майдану», відкриття якого в нашій бібліотеці було 21 листопада, відбулося знайомство з творчістю одного з авторів проєкту Гайжевської Любові Олександрівни.

На цій виставці представлено малюнки пані Любові, створені на комп'ютері.  Кожна картина супроводжується поетичними рядками авторки. І до цього надається сама назва малюнку, яка теж відображує філософські відчуття пані Любові на події Революції Гідності.

На зустріч також завітала українська поетеса, літературознавиця, журналістка Людмила Таран.


Про автора

Гайжевська Любов Олександрівна – родом з Вінниччини.

Навчалася в КНУ ім. Т. Г. Шевченка на факультеті журналістики.

Працювала шкільним психологом, завідувачкою кабінету молодого автора в НСПУ, секретарем Приймальної комісії НСПУ, в Національному Музеї Тараса Шевченка.

Автор чотирьох поетичних книг і двох книг філософського штибу.

Переможець Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов» в номінації «поезія».

Член Спілки письменників України.



Створіть зображення: від руки або в комп’ютері, або від руки… в комп’ютері. Як? Дуже просто – використовуючи стандартні інструменти Microsoft Word. Всі роботи автора виконані саме так – «мишкою» в Word.

Кожна має назву, що означує основну тему, а деякі – поетичний супровід в жанрі хоку, катрену чи двовірша, що цю тему додатково розкривають і увиразнюють. Тож, така робота, становить собою триптих, де назва, зображення і поезія виступають, як одне ціле.



Цикл «ІМУНІТЕТ ГІДНОСТІ» – це реакція, як на події 2013-14 років, коли громадянський спротив проросійській владі, починаючи з Києва, постав всеукраїнським Майданом Революції Гідності; так і на агресивні дії Російської Федерації – російсько-українську війну, що триває й досі… Цикл складається з трьох частин, під загальними назвами: «Орда», «Спротив» і «Війна».

Орда – це не лише війська ворога на твоїй землі, це вся токсична концепція «русского мира», що вбиває не лише тіло, а баламутить розум і труїть душу. Пропаганда цієї токсичності перетворює, ніби, нормальних людей на «Зомбі» і «Ватників безіменних». Створює з них орду, що дикою зграєю «Псів зі споду» готова вдиратися в чужу країну, вбиваючи і брата, і свата, не кажучи вже про іншого – не такого, як ти сам.

Тож спротив їй – абсолютно закономірний. І він вкотре заявив про себе на Майдані сотнями тисяч тих, кого дістало, що в їхньому домі намагаються керувати із-за поребрика. «Кардіограма Грушевського» – це про ті сотні тисяч в Києві і мільйони в Україні… Це з їх числа з «Вирви розстрілу» постане Небесна Сотня, а невдовзі рушать на війну добровольці...

І «Серце…» кожного краятиме спільний біль. І здіймуться в небеса невмовкаючі молитви. І як земні ангели-хранителі волонтери і медики будуть підтримувати і рятувати вояків. І вимушено покидатимуть власні домівки переселенці.

Війна триває…




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах!
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар