Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 16 листопада 2023 р.

АНОНС | Виставка «Хроніка Майдану»


До 10-ї річниці Революції Гідності 21 листопада 2023 року о 15.30 в нашій бібліотеці відбудеться відкриття виставки «Хроніка Майдану», яку презентує Музей історичного центру міста Києва.

Виставка «Хроніка Майдану» це арт-поетичний проект, де автори у малюнках і слові відтворюють картину тих подій, безпосередніми учасниками яких вони були.

Події, відомі як Революція гідності, розпочалися з мирного зібрання студентів, які 21 листопада 2013 року прийшли підтримати та відсвяткувати перший крок України на шляху до Євроінтеграції.

Зрадницька політика уряду України призвела до перших мирних протестів.

Переламною стала ніч на 30 листопада 2013 року, коли на Майдані «правоохоронцями» було побито студентів. Подій тієї ночі обурили громадськість.

1 грудня відбувся так званий «штурм» Адміністрації Президента (за допомогою Грейдера) - спланована акція тодішньої влади, яка «розв’язала руки» силовикам: «беркутівці» наздоганяли людей, били, валили на асфальт і добивали вже лежачих. І все це, завдяки журналістам можна було бачити в прямому ефірі по телебаченню та в Інтернеті. То був перший громадський шок.

Подальші події розгортались подібно до хвиль – кожна наступна потужніша і страшніша. Небезпечно стало перебувати не лише в центрі барикад, а й просто співчувати.

Окремим датами увійшли в історію 22 січня та розстрільні дні 18-20 лютого. Сутички відбувались у центрі: Київ – залитий кров’ю асфальт, запах горілих шин, клуби чорного диму над центром, звуки сирен швидких допомог, закривавлені люди, палаючий будинок Профспілок, трупи людей в Михайлівському монастирі. Коли їхня кількість стала наближатись до 100, то вони отримали найсумнішу і найвідомішу зараз назву – Небесна сотня.

Але всупереч всьому Революція Гідності не захлинулася в крові, страх взяв гору над злочинними можновладцями і вони почали тікати з країни.

Цьогоріч країна відзначатиме перший ювілей Революції Гідності – 10 років.

Революція Гідності – переломна й одна з найважливіших подій сучасної української історії. Це підтверджують і дані цьогорічного соціологічного опитування – для понад 52 % українського суспільства події Майдану кардинально змінили історію країни. Десять років тому український народ продемонстрував здатність обстоювати власну гідність, власний вибір. Майдан утвердив Україну як європейську державу, а нас – як європейську націю.

Саме Євромайдан був поштовхом для держави й водночас індикатором змін у суспільстві.

Бажання ввійти до Євросоюзу – це не бажання держави, це бажання суспільства, в першу чергу тієї активної його частини, яка усвідомлює, що таке європейські цінності, наскільки вони важливі для України та нашого подальшого розвитку.

Цього року відзначення десятої річниці особливе. Передусім десять років – це досить солідна історична дистанція, коли ми можемо вже краще усвідомити, що відбулося з Україною, з кожним із нас і світом після доленосних подій Революції Гідності. З іншого боку, ми розуміємо, що Революція Гідності й російсько-українська війна – це єдиний процес, продовження боротьби українців за цінності, за свою історичну пам'ять, свою культурну ідентичність, своє майбутнє.


Будемо раді бачити всіх на виставці!

Коли: 21 листопада 2023 року о 15.30

Де: Бібліотека ім. М. Костомарова (вул. Д. Щербаківського, 51в)




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар