Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 20 листопада 2023 р.

Історичний екскурс «Галшка Гулевичівна – фундаторка Києво-Могилянської академії»


Традиційно щопонеділка в бібліотеці проходять цікаві історичні екскурси. Цього разу читачі дізналися про видатну благодійницю, щедра підтримка якої відкрила шлях для заснування Києво-Могилянської академії та встановила важливий стандарт у справі благодійності.

Галшка Гулевичівна залишила свій слід в історії, підписавши 15 жовтня 1615 року дарчу на землю із садибою на київському Подолі. Цей акт відкрив двері для створення Київської братської школи, першого кроку до виникнення Києво-Могилянської академії, і поклав початок важливому етапу в освітній історії регіону.

Важливо відзначити, що внесок Галшки в розвиток української культури не зупиняється лише на одному значущому подарунку. Протягом свого життя вона неустанно працювала на підтримку православ'я, зокрема виділяючи кошти для монастирів у Києві та Луцьку. Це свідчить про глибокий і широкий внесок Галшки в релігійну й культурну спадщину України.

Хоча роль Галшки не була відзначена ні  протягом  її життя, ні після смерті, з часом вона стала символом боротьби українських меценатів проти культурної асиміляції. Її внесок став виявом сили та відданості національній спадщині, підкреслюючи важливість збереження української ідентичності через підтримку освіти та релігійних інституцій.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар