Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 6 листопада 2023 р.

Історичний екскурс "Роксолана: міфи та реалії"


Сьогодні в бібліотеці аншлаг! Нарешті відбувся довгоочікуваний історичний екскурс «Роксолана: міфи та реалії». Майже дві години гості мали змогу насолоджуватися цікавою історією життя Роксолани Хюррем та османського султана Сулеймана І.

Весь світ не перестає дивуватися, як могла проста дівчина-бранка досягти такого високого становища в могутній Османській державі. Постать Роксолани, дружини султана Сулеймана I й матері Селіма II, викликає інтерес не лише серед істориків, а також серед художників, літераторів, композиторів та кінематографістів. За 500 років її життя обросло багатьма легендами та вигадками, які Володимир Панченко майстерно розвіяв.

Уперше це ім'я зустрічається у щоденнику банкіра із Генуї у Стамбулі у 1542 році, коли він розповідав про надзвичайну подію: "Великий повелитель Сулейман одружився з імператрицею, полонянкою з Русі, іменованою Роксолана. Їхнє весілля супроводжувалося розкішними урочистостями...". Пізніше, посол Священної Римської імперії в Стамбулі, Ож'є Гіслен де Бусбек, у своїх "Турецьких листах", написаних між 1555 і 1560 роками, згадав Роксолану як дружину султана. В цей час турки-османи називали прибульців із територій, які були заселені українцями з Польського Королівства, "Рутенією" або "Роксоланією".

Щодо справжнього імені, воно залишається невідомим. У гаремі її прозвали Хюррем, що у перському перекладі означає "весела", "радісна", "усміхнена". Однак в XIX столітті українські та польські письменники назвали її Настею та Олександрою Лісовською.

Рік народження Роксолани також залишається невідомим. Є думки, що вона була на 11 років молодшою за султана Сулеймана.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар