Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 13 листопада 2023 р.

Історичний екскурс «Рюриковичі – будівники, чи руйнівники Русі?»


В бібліотеці відбувся історичний екскурс, який провела кандидат історичних наук Л. Медвідь.

Пояснюючи походження правлячої династії руських князів, літописець Нестор наводить переказ про трьох братів-варягів (норманів), котрі прийняли владу в осередках трьох племінних союзів східних слов'ян, які покликали їх: Рюрик у Новгороді (за однією з редакцій переказу — в Ладозі), Синеус — в Білоозері, Трувор — в Ізборську. По смерті братів Рюрик робиться правителем Північної Русі й родоначальником династії Рюриковичів у Давньоруській державі. Наступник Рюрика, його воєвода Олег, утверджується в Києві, об'єднавши Північну Русь із Південною, після чого правління переходить до нащадка Рюрика, його сина Ігоря.

Історія роду Рюриковичів переплетена з туманом минулого, вона віддзеркалюється у величі й трагедіях Київської Русі.  Рюриковичі відіграли ключову роль у формуванні культурного обличчя Русі. Під їхнім керівництвом розцвітала мистецька та релігійна сфери. Багатий культурний спадок, що зберігається до сьогодні, свідчить про значущі досягнення роду в цих галузях.

Проте історія Рюриковичів не обійшлася й без тіней. Певні періоди їхнього правління були відзначені внутрішніми конфліктами, війнами та політичною нестабільністю. Це призвело до поступового розпаду Київської Русі і зміцнення впливу інших князівств.

На історичному екскурсі присутні спробували розглянути, чи були Рюриковичі будівниками, чи руйнівниками держави, яка вирішувала долю тисяч людей і формувала обличчя історії.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар