Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 8 січня 2024 р.

Історичний екскурс "Засновниця жіночого руху в Галичині: письменниця Наталія Кобринська"


В бібліотеці відбувся історичний екскурс, присвячений українській письменниці, видавчині, громадській діячці й засновниці першого українського руху за права жінок – Наталії Кобринській.

Наталія Кобринська стихійно увірвалася не лише в тогочасний літпроцес, представлений передусім чоловіками, а й заявила про себе як про небуденну особистість. У кінці 1884 року вона заснувала перше "Товариство руських жінок" у Станиславові, а 8 грудня того ж року провела перші загальні збори цього товариства.

Мета "Товариства руських жінок" полягала в впливі на розвиток жіночого духу через літературу. Література, за словами учасників товариства, була дзеркалом яскравих і темних аспектів суспільного ладу, його потреб і проблем. Товариство прагнуло відстежувати нові літературні течії, популяризувати їх серед народу, сприяючи розвитку ясного уявлення про становище жінок та підтримуючи жінок у літературній творчості.

Наталія Кобринська також активно взаємодіяла з відомими громадськими діячами та письменниками, такими як Іван Франко, Михайло Павлик, Іван Нечуй-Левицький, ведучи з ними інтенсивне листування. Її вплив і літературна діяльність залишили помітний слід у розвитку українського фемінізму та громадянського суспільства.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар