Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

субота, 13 січня 2024 р.

Краєзнавчо-мистецький альманах «Сергій Параджанов і Київ»


В бібліотеці відбувся краєзнавчо-мистецький альманах, присвячений кінорежисеру та митцю Сергію Параджанову. Ведучим став відомий києвознавець, історик, літератор та  журналіст Михайло Кальницький.

Сергій Йосипович Параджанов (Саркіс Говсепі Параджанян) народився в Тбілісі у 1924 році.

Міжнародне визнання прийшло до Параджанова після екранізації в 1964 повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків». Фільм «Тіні забутих предків» був відзначений призом на Всесоюзному кінофестивалі в Києві (1966). Та все ж на Заході (там стрічка демонструвалася під назвою «Вогняні коні») інтерес до нього був значно більшим, ніж на батьківщині.

До речі, прем’єрний показ фільму у 1965 році відбувся київському кінотеатрі “Україна”. “Тіні забутих предків” отримали 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них — 24 гран-прі) у 21 країні. Параджанову надсилали свої вітання Фелліні, Антоніоні, Куросава, а польський режисер Анджей Вайда став перед Параджановим на коліна й поцілував руку, дякуючи за цей шедевр.

Сучасники згадували, що Параджанов міг зі шматків розбитих тарілок, пляшок, котрі викидали на смітник, та з іншого непотребу і мотлоху зробити дивовижної краси речі. Кілька разів виставку робіт Параджанова привозив до Києва музей митця в Єревані.

Читачі вдячні Михайлу Борисовичу Кальницькому, який розкрив нові грані мистецтва та культури Києва через призму творчості визначної особистості. 





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар