Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середа, 24 січня 2024 р.

Київська фортеця. Січневе повстання 1863-1864рр.: 160 річниця боротьби за Вашу і нашу свободу


22 січня виповнилося 160 років від початку Січневого повстання, яке також торкнулося і земель сучасної України. Антиімперське повстання, що розпочалось у січні 1863 року, стало масштабним збройним виступом народів колишньої Речі Посполитої проти російського самодержавства. Січневе повстання проходило під гаслом «За нашу і вашу свободу» і є спільним історичним досвідом польського, литовського, білоруського та українського народів.

Київська фортеця – це місце, де під час повстання та відразу після нього царська влада ув'язнила понад 800 повстанців. Багатьох із них убили.

Сьогодні там є хрест, пам’ятна таблиця, присвячена повстанцям, і меморіальна дошка, присвячена одному з очільників повстання, генералу Зиґмунту Падлевському, який народився в Бердичеві. У місцевому музеї є виставка про повстанців.

Повстання розпочалося 22 січня 1863 року і тривало протягом двох років. Участь у битвах та виступах взяли понад 200 тисяч осіб, окрім поляків за зброю також взялися литовці, українці та білоруси.

«За нашу і вашу свободу!»


Таким було гасло Січневого повстання на Київщині та в Києві. Підтримане демократичними силами — і польськими, й українськими, — воно продемонструвало спроможність двох народів згуртуватися навколо демократичних цінностей свободи, парламентаризму, приватної власності й загального блага.

На жаль, вже до червня 1864 року російські війська під командуванням генерал-губернатора Північно-Західного краю Михайла Муравйова та намісника Царства Польського Федора Берга розгромили повстанські сили та жорстоко придушили повстання. За цю жорстокість Муравйова у Польщі прозвали Людоїдом та Вішальник
ом.

Після поразки повстання тисячі його учасників царський режим увʼязнив у Косому Капонірі, одному з укріплень Київської фортеці, що стала тюрмою для політичних вʼязнів. Біля стін Косого Капоніра стратили кількох повстанців, зокрема поляків Адама Зелінського, Владислава Тадеуша Раковського, Платона Крижанівського, Ромуальда Ольшанського та Адама Дружбацького.

Попри поразку, Січневе повстання вплинуло на хід європейської історії. Воно сприяло піднесенню патріотичного духу серед народів Російської імперії та інших народів, що перебували у складі великих держав і відчували свої права утисненими. Також в останній третині ХІХ століття, зокрема серед слов'янських та балтійських народів зросло прагнення до чіткого визначення власної національної ідентичності, посилилась зацікавленість та популяризація власних мови, культури, історії.






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар