Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середа, 24 січня 2024 р.

Урок історичної пам'яті «День Соборності України – особлива дата в історії України»


В бібліотеці пройшов урок історичної пам’яті «День Соборності України – особлива дата в історії України» для учнів ЗСШ №27. Його провела керівник Музею історичного центру м. Києва Клименко Наталія Михайлівна.

22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки, яке сталося у 1918 році, та проголошення Акта Злуки українських земель, що відбулося 1919-го. Проголошення Соборності 22 січня 1919 року, коли Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об’єдналися в соборну державу, увінчало прагнення до єднання українців, розділених кордонами тогочасних імперій. Ця подія повністю руйнує твердження російської пропаганди, буцімто українські землі вперше об’єднав Сталін у 1939 році.

Пані Наталія зачитала Акт Злуки, розповіла старшокласникам про цю доленосну подію, а також ознайомила присутніх з картою новоствореної Української Народної Республіки. Чудовим наочним доповненням став перегляд короткого фільму «Акт Злуки».

Упродовж багатьох десятиліть Акт злуки залишався ідейним імперативом боротьби за незалежну, соборну державу. Після проголошення об’єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року питання єдності української нації в українській політичній думці вже ніколи не ставилося під сумнів.

Сьогодні як ніколи залишаються актуальними слова Михайла Грушевського:
«Не чіпатися того, що ділить і роз’єднує поодинокі частини української землі, а пильнувати того, що лучить і єднає їх до купи, і се зміцнювати і розвивати мусимо... Єднатися, концентруватися, а не ділитися, не розбігатися – се повинно бути у всім нашим гаслом».

«Про українську мову й українську справу», 1907 рік.





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар