Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 5 квітня 2021 р.

Долучайтеся до конкурсу статей у Вікіпедії «Європейська весна»

З 1 по 30 квітня у Вікіпедії пройде конкурс статей «Європейська весна» — українська частина міжнародного конкурсу CEE Spring, що має на меті створення й покращення статей про Центральну і Східну Європу. 

Це один із найбільших конкурсів статей, у яких можуть брати участь дописувачі української Вікіпедії. У 2021 році конкурс пройде в понад 30 мовних розділах Вікіпедії. Створювати та покращувати статті можна про 38 спільнот: йдеться не лише про суверенні держави (Болгарія, Албанія, Польща, Чехія та інші), а й спільноти чи регіони (наприклад, мовна спільнота есперанто). Конкурс є щорічним, у 2021 році він проходить всьоме. 

«Європейська весна вже сьомий рік поспіль допомагає урізноманітнити контент Вікіпедій мовами країн Центральної та Східної Європи, зібрати об’єктивну інформацію про культуру, історію, науку, видатних особистостей різних спільнот і держав регіону, що буде доступна мільйонам читачів вільної енциклопедії. Учасники української частини конкурсу пишуть українською про країни і спільноти регіону, тоді як в інших мовних розділах вікіпедисти розповідають про Україну. Саме завдяки конкурсантам попередніх років українською з’явилися статті про культуру Білорусі, уряд Естонії, фауну Албанії. Водночас низка тем ще не розкриті, а багато статей потребують покращення», — зазначає Микола Козленко, член організаційного комітету української частини конкурсу CEE Spring 2021. 

Щоб взяти участь у конкурсі, потрібно протягом квітня створити нові чи доповнити вже наявні статті в українській Вікіпедії про країни та спільноти Центральної і Східної Європи (окрім України). Статті можуть бути присвячені культурі, політиці, науці, видатним представникам, історичним подіям та іншим значимим темам, що відповідають умовам конкурсу і правилам Вікіпедії.

Із детальними умовами участі й переліком пропонованих до створення й покращення статей можна ознайомитися на сторінці конкурсу у Вікіпедії: spring.wikimedia.org.ua. Конкурс пройде і в сестринських вікіпроєктах — Вікіцитатах та Вікімандрах.

В Україні «Європейську весну» проводить громадська організація «Вікімедіа Україна». У 2021 році також буде організована спеціальна номінація, присвячена Польщі, за підтримки Польського Інституту у Києві. Інша спеціальна номінація буде присвячена Чехії і підтримана Чеським центром у Києві. 

Також за підтримки партнерів відбудуться вебінари із редагування Вікіпедії для всіх охочих. Тренінги проведуть досвідчені вікіпедисти. Деталі реєстрації будуть опубліковані найближчим часом, стежте за новинами конкурсу. 

Усі учасники й учасниці конкурсу зможуть позмагатися за цінні призи. Зокрема сертифікати інтернет-магазинів отримають 10 учасників із найбільш якісними статтями, троє учасників із найбільшим обсягом внеску, а також автори «добрих» чи «вибраних» статей. Також передбачені подарунки в межах спеціальних номінацій та заохочувальні призи за найбільшу кількість балів у кожній із регіональних і тематичних категорій. 


Сторінка конкурсу у Вікіпедії: spring.wikimedia.org.ua



Для довідки

Ідея конкурсу CEE Spring з’явилася 2014 року в Україні на міжнародній вікіконференції. З 2015 року конкурс проводиться щорічно у Вікіпедіях тими мовами, якими розмовляє населення країн Центральної та Східної Європи. У 2020 році дописувачі української Вікіпедії створили й поліпшили понад 3800 статей — рекордну в історії конкурсу кількість.

Європейську весну в українській Вікіпедії організовує ГО «Вікімедіа Україна», що є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа — американської неурядової організації, що опікується функціонуванням популярної онлайн-енциклопедії Вікіпедія та її сестринських проєктів.


За додатковою інформацією чи коментарями звертайтеся 
за адресою info@wikimedia.org.ua





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар